Teško je utvrditi koliko medicinskog i drugog opasnog organskog otpada u našem kantonu završava na livadama. Prema pisanju pojedinih medija u BiH, ta cifra premašuje i 80 posto.

Problem je to koji može imati dalekosežne posljednice po zdravlje ljudi, životinja i ekološki sistem te ga je neophodno odgovarajući zbrinuti.

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” je prva ustanova u USK koja je nabavila opremu za uništavanje medicinskog otpada koji nastane u ostalim zdravstvenim ustanovama u kantonu.

Mnoge od zdravstvenih ustanova, stomatoloških ordinacija i apoteka, nisu na odgovarajući način zbrinjavale otpad. Tako je godinama, iako zakonom to nije dozvoljeno, medicinski, farmaceutski, te hemijski otpad, često završavao i na komunalnim odlagalištima, dok je resorno ministarstvo pozivalo na odgovornost i propisno odlaganje.

Nakon spalionice medicinskog i organskog otpada Veterinarskog zavoda USK, a gdje je završavao i onaj iz KB, neškodljivo uklanjanje ove vrste otpada konačno je omogućeno i u bolnici. Zastarjelu i samim tim ekološki neprihvatljivu spalionicu zamijenilo je savremeno postrojenje za uništavanje medicinskog otpada.

/rtvusk