Kad se pomisli da se u Velikoj Kladuši stanje na političkoj sceni stišalo naiđe nešto novo da ga uzburka. Nakon što je jučer objavljeno saopćenje stanaka okupljenih oko koalicije „Zajedno za Veliku Kladušu“ kojom se kaže da se tih 5 stranaka slaže da Amir Purić bude zajednički kandidat za načelnika Velike Kladuše danas su reagirali viši organi tih stranaka. Tačnije, u našu redakciju je stiglo saopćenje Kantonalnog odbora SDA, stranke u kojem se pored ostalog kaže da SDA još uvijek nije potpisala sporazum o podršci bilo kojem kandidatu.

U saopćenju dalje stoji: “Kao najsnažnija opoziciona stranka u Velikoj Kladuši, SDA je čvrsto opredijeljena za zajednički nastup svih probosanskih stranaka koji bi osigurao najširu moguću podršku društvenih, ekonomskih i političkih struktura Velike Kladuše zainteresiranih za prijeko potrebnu promjenu vlasti, odnosno pobjedu nad strankom presuđenog ratnog zločinca,” – kaže se u Saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

Dodaju da zajednički kandidat opozicionih stranaka nema alternativu ukoliko se žele ostvariti promjene na izborima i vratiti Veliku Kladušu u ustavno-pravni poredak.

Kažu „Uvjereni smo da je to nadstranačko pitanje i da je podrška SDA tom procesu neupitna, ali da proces nije finaliziran, sporazum nije potpisan, a te su uvjereni da će razgovori opozicionih stranaka biti nastavljeni s ciljem podrške jednom, zajedničkom kandidatu.

Ukoliko takav sporazum ne bude postignut, SDA Velika Kladuša će u konsultacijama sa višim nivoima Stranke donijeti odluku o načinu nastupa na lokalnim izborima; – stoji u saopćenju Kantonalnog odbora SDA.

Izvor: rtvusk.ba