Vlasnica rotvajlera u naselju Izačić u Bihaću suočila se s novčanom kaznom zbog šetnje svog psa bez zaštitne brnjice, što je kršenje odredbi o sigurnom vođenju opasnih životinja.

Incident se dogodio kada je vlasnica izvela svog psa u šetnju, ali je pas bio bez brnjice koja je obavezna kod opasnih pasa prema zakonima Federacije Bosne i Hercegovine. Jedan od mještana primijetio je ovaj prekršaj i odmah obavijestio policiju.

Mještanin koji je prijavio slučaj smatra da je važno reagirati na ovakve situacije kako bi se osigurala sigurnost svih građana. Tokom prolaska pored psa, taj isti mještanin se uplašio, pao na beton i zadobio lakše povrede.

Podsjećamo da zakon u Federaciji Bosne i Hercegovine propisuje kazne od 600 KM do 1.800 KM za vođenje opasnih pasa bez brnjice ili nadzora. U Republici Srpskoj su kazne za isti prekršaj blaže, kretući se od 300 KM do 900 KM.

Odgovorna tijela za provođenje ovih odredbi su Ured za veterinarstvo BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te Odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko Distrikta. Ovaj slučaj pokazuje važnost pridržavanja ovih pravila kako bi se osigurala sigurnost i zaštita svih građana.

(cazin.net)