Po zadnjim preliminarnim rezultatima Stranka demokratske akcije (SDA) je pojedinačno najjača stranka, a odmah iza nje je koalicija “A SDA POMAK Zajedno”. Međutim, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zauzeo je treće mjesto u Krajini, dok je kandidat SDP-a Denis Bećirović, kojeg je službeno podržala koalicija “A SDA POMAK Zajedno”, dobio najveću podršku Krajišnika.

Povodom izbornog rezultata oglasili su i čelni ljudi dvije najjače stranke u Krajini – A SDA i SDA.

– Sve političke stranke su prije izbora kazale da neće u koalciju sa SDA, ali ovih dana mnogi od njih se javljaju, te smo održali nekoliko sastanaka. Spremni smo razgovarati sa svim strankama koje imaju slične programe kao stranka Stranka demokratske akcije, kazao je predsjednik KO SDA USK Šemsudin Dedić.

S druge strane koalicija “A SDA POMAK Zajedno” ostvarila je odlične rezultate u Cazinu i Bužimu, dok su skoro pa izjednačeni sa Strankom demokratske akcije u Bihaću. O planovima koalcije “A SDA POMAK Zajedno” više u izjavi šefa izbornog štaba Rifeta Hozanovića.

– Još uvijek je rano govoriti o mogućim koalcijima i pravljenju vlasti u Krajini. Na pitanje – da li će naš partner u vlasti biti SDA, također, ne mogu ništa dodatno kazati osim da se ta stranka u posljednje vrijeme politički prostituisala, pa ne znamo šta je konkretno ostalo iz svega toga. Uglavnom, morat ćemo još malo pričekati kako bi dali svoj konačan sud o svemu tome i ocjenu o mogućem koaliranju, kazao je Hozanović