Krajišnici će drugi put sudbinu svoga preduzeća staviti u ruke federalne Vlade, uz nadu u iskrene namjere i pokretanje proizvodnje.

Federalna Vlada nedavno je uočila postojanje interesa italijanske kompanije Camozzi da otvori nove proizvodne kapacitete u BiH, a stečajna kompanija d.d. Kombiteks Bihać spominje se kao adekvatna lokacija za ulaganje.

Camozzi iz Italije je svjetski poznati tekstilni gigant, nažalost, i Kombiteks je to bio, ali je tokom rata i privatizacijom nakon njega gotovo potpuno uništeno ovo preduzeće. Stečajni upravitelj Šefik Smlatić poduzima aktivnosti da se krug fabrike očisti od džungle u koju je zarastao.

Čišćenje

Ogroman broj stabala koja su dosegla visine od desetak i više metara, godinama je taložio lišće i grane začepivši sve kanale i odvode za kišnicu, prouzrokujući ogromne i na mnogim mjestima nepopravljive štete.

Uklanjanje šume, nanosa na kojima su nikla stabla po krovovima, osposobljavanje odvoda za kišnicu koji nisu uništeni hrđom ili djelovanjem leda i snijega, uklanjanje srušenih zidova, otpadnog materijala, predstavljao je i sad još predstavlja primarnu aktivnost u radu uposlenih u fabrici.

Paralelno sa aktivnostima koje vrši Radna jedinica izvan objekata, čiste se i unutrašnji prostori. Treba sve očuvati od daljeg propadanja objekata i što bolje ih pripremiti za sve potencijalne kupce, zadatak je svih zaposlenih u fabrici. Realno, potrebno je još uložiti i financijskih sredstava i rada da bi se sadašnja slika poboljšala.

– Pokrenuo sam niz sudskih postupaka sa ciljem da sudskim putem naplatimo potraživanja koja Kombiteks ima prema određenim pravnim ili fizičkim licima. Podnijeli smo i nekoliko prijedloga za otvaranje stečajnih postupka nad dužnicima koji su napustili poslovne prostore a da nisu u cijelosti izmirili obaveze po osnovu zakupa. Od mog dolaska na funkciju stečajnog upravitelja do danas, realiziran je dio prodaja, što nam je omogućilo da nakon dugog perioda isplatimo povjeriocima oko 1.300.000 KM, a do konca oktobra planiramo isplatiti još 300.000 maraka, kaže Smlatić.

Podaci za Sarajevo

Dosad, osim manjih objekata i onih pod nazivom MATREZ, koji je služio za skladištenje pamuka a koji je kupila firma ČAVKUNOVIĆ – BP d.o.o. Bihać, nijedan drugi značajniji objekat ili zgrada nije prodat, napomenuo je upravitelj.

Podatke o građevinama, korištenim tehnologijama, opremi koja je nekad bila u fabrikama, kao i druge tražene informacije dostavili su Vladi. Ipak, Kombiteks je u stečaju, svaka aktivnost mora se provoditi u okvirima Zakona o stečaju, pa do realizacije ovog plana može doći samo kroz neposrednu prodaju imovine u skladu sa odlukama Odbora povjerilaca, odnosno Skupštine povjerilaca ukoliko se za to ukaže potreba. Sudbina firme je u rukama federalne Vlade, koja je, po mnogima, u Krajini zabrljala i kod Agrokomerca, no spremni su im dati i drugu šansu. – piše oslobodjenje.ba