Kombiteks se nameće kao buduća poslovna zona

rtvusk.ba
Tačno prije 60 godina je utemeljen „Prvi krajiški kombinat“, kasnije preimenovan u Kombiteks. Iako smo navikli na loše vijesti i iako je Kombiteks kao tekstilna industrija izgubio šansu da bude ono što je nekad bio, resursi koji su ostali potencijal su da bude buduća poslovna zona Bihaća. Nakon dolaska novog stečajnog upravnika 20 kompanija je kupilo dio tih resursa, naplaćeno je oko 5,5 miliona maraka i podijeljeno povjeriocima. Nakon milion maraka koji će 31. augusta biti na računima povjerilaca, ukupna masa namirenja će dostići 36 %.

Pozitivan primjer nečeg što je izgubilo svoju svrhu i namjenu, a stavljeno je u funkciju novog sa istim ciljem je bihaćki Kombiteks. Dvadeset kompanija je kupilo dio nekadašnjeg giganta gdje planiraju vršiti proizvodnju peći za pelet, stolarije, drvnih sortimenata, mašinskih elemenata, kamena, a planiran je i turistički projekt, preuređenje uravne zgrade u hotel.

Posovna klima u gradu i kantonu prema ovakvim projektima je dobra, a bivši radnici i povjerioci se nadaju dobrom rezultatu.

Spektar novih proizvodnih djelatnosti i usluga će dati šansu za nova radna mjesta, ali i da se ovom dijelu grada vrati poslovni ambijent. Budući planovi su ambiciozni, ali prema riječima stečajnog upravnika Šefika Smlatića ostvarivi.

Kombiteks ima vrhunsku lokaciju koju treba maksmalno iskoristiti. Prilika da se još više prezentira kao buduća poslovna zona treba biti i činjenica da je nekoliko kilometara od graničnog prijelaza Izačić, i da ima rješenu svu infrastrukturu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...