Na inicijativu Ilde Alibegović, zastupnice u Skupštini Unsko-sanskog kantona je, u Bihaću održan sastanak sa predstavnicima ustanova koje su nosioci organizacije kulturnih dešavanja u gradovima i općinama USK.

Sastanak je tematski posvećen novom projektu, čiji je idejni tvorac zastupnica Alibegović, a bazira se na povezivanju kulturnih radnika na kreiranju prvog jedinstvenog
kulturno – kreativnog sadržaja Krajine.

Uz obogaćivanje postojeće kulturne ponude, ideja je da nova manifestacija, prva koja objedinjuje kreativce i umjetnike sa cijelog područja USK, doprinese i valorizaciji kulturne baštine i začetku stvaranja sadržaja kulturnog turizma.

Zamisao je, kaže zastupnica Alibegović, da ovaj projekat bude motiviran promocijom kulturne baštine i umjetnosti na području Krajine a prema inicijalnoj ideji, nova manifestacija bi trajala osam dana u julu, s tim da bi svaki grad imao tematski dan za promociju baštine i kreativnih ideja.

Ovaj projekat ima podršku Vlade USK i premijera Mustafe Ružnića koji se pridružio današnjem inicijalnom sastanku. Premijer Ružnić je potvrdio da su osigurana sredstva za aktivnosti prvog jedinstvenog kulturnog proizvoda koji bi mogao brendirati regiju kao zanimljivu kulturnu destinaciju.