Kriza vlasti u kantonu: Skupštinska većina je skup ličnih interesa?!

sainfo.ba & abc.ba

Od 28. novembra 2016 godine ne održavaju se redovne sjednice Skupštine USK-a. Razlog neodržavanja je činjenica da trenutna većina sastavljena od SDP-a, DF-a, Laburistia dijela SDA i dijela SBB-a ne funkcioniše.

Skupština nije usvojila budžet prije Nove Godine, a partneri u vlasti se isključivo bave trgovinom pozicija. Međutim, i ti interesi se svakim danom sve manje poklapaju.

Odavno je primjetno odustvo vizije, a u skupštinska većina dijeluje više kao skup ličnih interesa nego stranačkih planova i programa. Ekonomski razvoj USK-a se neće desiti jer su na sceni dugogodišnji političari koji su nas i doveli u ovakvo stanje.

“Smanjenje javne potrošnje kroz reorganizaciju javnog sektora te podrška realnom sektoru je jedini izlaz. To je formula dugoročnog povećanja prihoda u budžetu a smanjenje obaveza. Takvim pristupom imaćemo veći broj zaposlenih u privatnom sektoru a to nas vodi u stabilizaciju finansijskih prilika u zdravstvu, obrazovanju, policiji, odnosno u cijelom javnom sektoru USK-a. Za takve odluke Skupština nema kritičnu masu i, nažalost, to se neće desiti” – kazao je Nijaz Kadirić, zastupnik u Skupštini USK-a za sainfo.ba

Iako u trenutnim konstelacijama vlasti u BiH nigdje ne postoji partnerstvo između SDA, SBB. SDP i DF, baš do takvog udruživanja došlo je u Unsko-sanskom kantonu. a sve zbog neslaganja unutar redova SDA i SBB, izbacivanje ASDA iz vlasti, te s ciljem rekonstrukcije tadašnje vlade na čelu sa bivšim premijerom Saračevićem.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...