Prva tri mjesta u kategoriji muškaraca osvojili su Suadi Nuhanović iz Bihaća, Sanel Kurtagić iz Bihaća i Đuro Komlenović iz Kutine.Najbrže među ženama bile su Dijana Manđeralo iz Livna,Emina Ćehajić Gradinović iz Bihaća i Sondra Gangloff iz Francuske.

U srcu Nacionalnog parka Una, na Štrbačkom buku kod Bihaća održana je treća atletska brdska Utrka Nacionalni park Una 2022. Oko stotinu trkača iz BiH i Evrope trčalo je na kružnoj i vrlo zahtjevnoj stazi dugoj 19 kilometara, javlja Anadolu Agency.

„ Posebno volim ovu trku jer sam se ja prvi put takmičila upravo na ovoj brdskoj utrci prije tri godine. Uz to, jedinstvena priroda, šuma i Una, svakako su motiv da svaki put kad imam priliku ovdje i dođem“, kazala Marija Behić, učesnica utrke iz Bihaća.

„Trčim godinama, bio sam na trci u Bihaću, ali na ovoj još nisam, ovdje je prekrasno i baš sam uživao“, kazao je Đuro Komlenović iz Kutine.

Najmlađi učesnik, sedamnaestogodišnji Fadil Komić iz Bihaća kazao je da se prijavio jer voli sva sportska dešavanja u prirodi.

„Staza je prelijepa i vrlo zahtjevna, ali uživao sam, jer usprkos nagibima bilo je predivno i sve se na kraju isplati”, dodao je Komić.

Prethodne dvije godine trka, zbog COVID pandemije, nije organizirana, a danas je zvanično i počela turistička sezona u Nacionalnom parku Una.

“Staza je 19 kilometara, kružna je i učesnici uživaju u čistoj netaknutoj prirodi. Na ovaj način svakako promoviramo i turističkie kapacitete Unsko-sanskog kantona”, izjavio je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Dodao je da očekuje da ovogodišnja turistička sezona bude najuspješnija do sada.

Prva tri mjesta u kategoriji muškaraca osvojili su Suadi Nuhanović iz Bihaća, Sanel Kurtagić iz Bihaća i Đuro Komlenović iz Kutine. A, najbrže među ženama bile su Dijana Manđeralo iz Livna, Emina Ćehajić Gradinović iz Bihaća i Sondra Gangloff iz Francuske.

(aa.com.tr)