Kultur Shock sa EXIT festivala dolazi u Bihać

U ljeto 1997. Kultur Shock se pridružuju staroj prijateljici, Joan Baez na Lodo Music festivalu u Denveru, te i na još nekim nastupima njene turneje. To je možda najbolja stvar koja se bendu ikad dogodila. Život više nikad neće biti isti, kako za Kultur Shock, tako i za “World Music” scenu kakvu poznajemo.

Kultur Shock su tada počeli nastupati po punk-rock klubovima u Seattleu. Muzika se malo promijenila, a njihov “problem stava” je prestao biti problem. 1999. snimaju u The Crocodile klubu živi album Live In Amerika i izdaju ga na vlastitoj etiketi Pacific Records.

Jedne večeri je naišao frend Krist Novoselic sa frendom Jello Biafrom, kojemu se Kultur Shock svidio, te je nazvao svog frenda Billy Goulda, basista iz Faith No More, koji je bendu ponudio ugovor za svoju etiketu Koolarrow Records i producirao njihov novi album Fucc The I.N.S. Album je izašao u septembru 2001.. Muzika Kultur Shocka se na ovom albumu poprilično promijenila. Štogod da je bilo u njihovim umovima, to su i napravili. Album je dao bendu internacionalnu prepoznatljivost, pa su tako dobili pozive u Španjolsku, zatim u Njemačku, a potom i u ostatak Europe.

2004. izlazi album Kultura Diktatura, također u produkciji Billy Goulda i na etiketi Koolarrow Records. Jedinstveni muzički stil je istovremeno razlog brojnih pohvalnih kritika i medijskog prepoznavanja, ali i zbunjenosti u trgovinama. Od strane mnogih, uspoređivan sa Poguesima i Frank Zappom, pa sve do System Of A Down, album je selio od polica do polica, istovremeno prihvaćen  od „Rock“ i od „World music“ sekcija.U zadnje 4 godine Kultur Shock su odsvirali 6 europskih i 3 američke turneje, a nastupali su u Španjolskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švicarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, Rusiji, Kanadi i u SAD-u.

Novi album We Came to Take Your Jobs Away izašao je 2006. Ovaj album je, do sada, najbliži onome kako bend zvuči uživo. Nakon deset godina Kultur Shock imaju dvije velike prekretnice. Prva, koja se tiče umjetničkog integriteta, jest da su  uspjeli biti iskreniji prema sebi više nego ikada ranije, uključujući i same početke. Na ovo su itekako ponosni, jer stvari obično ne ispadnu tako. Druga je, što se na cijelom albumu itekako čuje, da su ipak svirački bend radničke imigracije. To nije toliko seksi ni komercijalno, ali je vrlo bitno za Kultur Shock da to ipak shvate i da počnu uživati u onom što zaista jesu, da ne pripadaju nigdje i svugdje istovremeno, istrgnuti iz svojih starih domovina, a nikad prilagođeni u novoj, te, na kraju, da obožavaju svaki trenutak toga.

  1. izlazi koncertni album Live In Europe
  2. Kultur Shock napuštaju  gitarist Mario Butković i basist Masa Kobayashi su otišli iz benda,  zbog umora od stalnog sviranja koncerata, a na njihova su mjesta ‘uskočili’ Amy Denio na alt saksofonu, koja je radila na prva tri albuma Kultur Shocka, Guy Davis na basu i Paris Hurley na violini, koja je prošle godine bend pratila na turneji.

Bend neumorno nastavlja i 2009. izdaje novi album, Integration.

Zadnji spot  Kultur Shock i Edo Maajka  za nepunih 10 dana su imali više od 200.000 pregleda  što dokazuje da  popularnost benda raste iz godine u godinu i da bavljenje svakodnevnim stvarima poistovjećuje band  sa običnim ljudima  i njihovim problemima sa kojim se  susreću kroz život. Turneja pokriva i države  Španija, Italija, Bigarska, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Srbija itd.

Nakon 20. godina postojanja grupe Kultur Shock, Bihać će imati čast i zadovoljstvo da bude dio  evropske turneje  koja obilježava  godišnjicu benda  i nove hit pjesme koje su izbacili  01. maja ove godine. Članovi benda garantiraju vrhunsku svirku  a Stage Art Bihać vrhunsku tehniku pa uživajmo zajedno  09. jula 2016.

Grad Bihać; mjesto događanja gradska otoka; u 20 h. Ulaznice u pretprodaji u svim gradovima Unsko-sanskog kantona i uličnoj prodaji.

Članovi benda kroz vrijeme postojanja:

  • Gino Yevdjevich (Bosna) – vokal, truba, darbouka
  • Paris Hurley (SAD) – violina, vokal
  • Guy Davis (Indonezija) – bas gitara
  • Val Kiossovski (Bugarska) – gitara, vokal
  • Chris Stromquist (SAD) – bubnjevi
  • Matty Noble (SAD) – violina
  • Amy Denio (SAD) – klarinet, saksofon, vokal
  • Mario Butković gitarista  i basist Masa Kobayashi

abc.ba