Sindikat ljekara i stomatologa USK, kako je i najavljeno, izveo je svoje članove na protestnu šetnju ulicama Bihaća zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora koji je istekao u februaru.

Ljekari su protestnu šetnju prekinuli kod zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja USK koja je, kako stvari stoje, ključna za pronalazak eventualnog rješenja za povećanja satnice krajiškim ljekarima i stomatolozima. Ljekari i stomatolozi su ispred zgrade Ministarstva zdravstva skinuli svoje mantile u znak protesta i simbolično poslali poruku kako su spremni i na radikalne mjere. Pored bijelih mantila na gomili se našao i poneki stetoskop.

Demonstrantima se nije obratio niko iz ZZO USK i izvršne vlasti. Predsjednik i potpredsjednik Sindikata doktori Nedim Kurtagić i Amir Rekić ponovili su pred svojim kolegama zahtjeve zbog kojih su započeli štrajk 18. februara.

Oni traže da se ispune odredbe kolektivnog ugovora koji je istekao u februaru, a prema kojem je bilo neophodno da se poveća koeficijent složenosti poslova doktora medicine za 0,5 posto tako da se ovaj koeficijent ispuni u svim zdravstvenim ustanovama. Prema ovom kolektivnom ugovoru satnice doktora medicine su trebale biti 2,35 KM, što je za 40 feninga manje od satnica ljekara u Sarajevskom kantonu.