Piše: BISCANI.NET

Nacionalni park “Una”, u odnosu na prethodne sezone, ove godine je mnogo spremniji. 

U prethodnoj godini Nacionalni park je zabilježio 33.500 određenih plaćenih usluga, a uzimajući u obzir da je 80% područja slobodno za kretanje, smatra se da je posjeta dostigla cifru od 70.000.

Ove godine se očekuje da će sezona biti najbolja do sada i da će posjete porasti bar 40%. Sve je više domaćih i stranih turističkih agencija koje su zainteresovane da Nacionalni park “Una” uvrste u program. Škole i fakulteti sve više organizuju ekskurzije i izlete u Nacionalni park.

Sezona ribolova je počela od marta, a od polovine aprila i prodaja ulaznica u Martin Brodu i na Štrbačkim Bukovima.

protected_13582905401778123942

Aktuelni su projekti identifikacije vrsta i staništa flore i faune, zatim i kreiranje novih turističkih proizvoda i usluga koji će se promovisati u zemlji i regionu. Cilj je povećati turističku ponudu i zaštititi prirodna i druga dobra koja Nacionalni par posjeduje. Takođe, radi se na povećanju vlastitih prihoda da bi park bio jači i ekonomski nezavisan.

U cilju poboljšanja ponude i povezivanja Nacionalnog parka “Una” sa Plitvičkim jezerima, realizuje se obnavljanje starih šumskih i seoskih staza, a promocija je planirana za juni.

Od septembra se planira novi projekat, vrijednosti, 300.000 eura, koji ima cilj da podrži stanovništvo koje živi na teritoriji Nacionalnog parka. Cilj je stvaranje bolje turističke ponude i nova radna mjesta.

 

Una regata 2015. se organizuje u periodu od 29. jula do 1. avgusta. 

Organizatori će obezbijediti besplatan kamp, ulaz u posjetilačku zonu, osiguranje svih učesnika od strane ovlaštene osiguravajuće kuće, angažman iskusnih kajakaša i ronioca koji će raditi na bezbijednosti učesnika, vatrogasne službe, ali i besplatne obroke za sve učesnike od 30.7. do 1.8.

Učesnici će morati da obezbijede vlastitu opremu i čamce, ali u planu je saradnja sa turističkim agencijama s ciljem što prihvatljivijih cijena po pojedincu.

una07072013

/BISCANI.NET