Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

U trošnoj kući u naselju Liskovac u Cazinu, golih zidova i prozora, 54-godišnja Senada Miskić i njena kćerka Ena, bez ikakvih primanja i socijalne pomoći, svakim danom sve teže preživljavaju. Osim problema s nedostatkom hrane, redovne struje i vode, u strahu su da će ostati bez krova nad glavom jer im se kuća svakog trena može srušiti.

Nemaju gdje otići

– Sve nam kisne, stakla na prozorima su popucala, nemamo na čemu spavati, neka svako dođe i uvjeri se. Ovdje živim od rođenja, a više od deset godina, otkako sam ostala bez majke i dajdže, Ena i ja smo same. Nemamo gdje otići − kroz suze nam je rekla Senada.

Nesretna majka i kćerka žive u jednoj sobi. Ena će uskoro krenuti u drugi razred, a, nasreću, uposlenici lokalne škole koju pohađa osigurali su joj potrebne knjige. Senada ima završeno samo osnovno obrazovanje, zbog čega ne može naći posao.

– Iako me boli kičma, uspijem zasijati i okopati baštu. Prodam ponešto povrća po selu kako bi imale od čega živjeti. Bilo je dana kada nismo imale šta jesti. Da nam nije bilo dobrih komšija, ne bismo preživjele − ispričala nam je Senada.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Liskovac Alaga Miskić, koji živi u blizini Senade i Ene, kaže da se, osim straha od zatrpavanja, plaši da njih dvije ne obole od neke zarazne bolesti jer se ne mogu odbraniti od miševa koji im hodaju po kući.

– Kuća se razdvojila, zidovi se obrušavaju i krov može svakog trenutka pasti. To je sigurno najugroženija kuća na području općine Cazin − kazao nam je Miskić.

Izgradnja nove kuće

Mještani Liskovca i Cazina odlučili su pokrenuti humanitarnu akciju kako bi Senadi i Eni omogućili miran san pod sigurnim krovom. Žele im pomoći da izgrade novu kuću, te su krenuli prikupljati novac putem žiroračuna. Predsjednik MZ naglašava da jedino tako može dokazati narodu i zakonu da je sve transparentno i da novac ide u prave ruke.

– Komšije i cijela MZ Liskovac spremni su pomoći Senadi. Pomagali smo joj i ranije kada je ostajala bez struje i vode. Uspjeli smo vratiti sve dugove koje je imala, a ne znamo šta će se dalje dešavati. Ne možemo joj odmah garantirati da će dobiti novi krov nad glavom, ali dajemo sve od sebe da što prije riješimo ovaj problem − istaknuo je Miskić za Faktor.

Prozori bez stakla

Senada je zahvalna komšijama na dobroj volji da pomognu njoj i Eni. Kaže da nikada neće zaboraviti na ljude koji su joj pružili ruku kad joj je bilo najteže.

– Da imam makar 100 KM mjesečno, bila bih presretna. Ne tražim ja ništa za sebe, samo neka moje djete ima šta jesti i gdje spavati − zaključila je Senada za Faktor.