Medicinski timovi ponovo na smještajnim lokacijama za migrante u USK

vijesti.ba

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji s organizacijom “Ljekari bez granica”, medicinski timovi domova zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši vraćaju se na smještajne lokacije za migrante.
Time je obezbijeđen izlazak mobilnih medicinskih timova na teren već od sutra, s obzirom na to da će potrebna financijska sredstva obezbijediti “Ljekari bez granica”.

“Ovim ulazimo u kontrolirani sistem, tako što će naši ljudi svakodnevno raditi na terenu i za to biti plaćeni. Moram odmah razjasniti da ove međunarodne organizacije ništa ne plaćaju retroaktivno i oni će finansirati aktivnosti koje počinju od sutra. Treba istaći da su naši domovi zdravlja do sada samo dobili po pet hiljada maraka od Vlade USK”, rekao je ministar zdravlja i socijalne politike USK Hazim Kapić.

O dosadašnjim iskustvima na terenu govorila je direktorica Doma zdravlja Bihać Anela Kasumović-Softić, naglašavajući da je bilo dana kada su imali po više od 60 interencija na lokaciji nekadašnjeg “Đačkog doma”.

“Izlagali smo sebe riziku, jer smo svjesni važnosti našeg prisustva. Jednostavno moramo obratiti i pažnju na mogućnost prekogranične epidemije scabiesa (šuge), što bi bilo katastrofalno za Bihać i USK”, istakla je Kasumović-Softić.

Memorandum o saradnji bi uskoro trebala potpisati i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić”, koja je do sada u svrhu medicinskog zbrinjavanja i liječenja migranata potrošila 12.000 maraka.

(Vijesti.ba / FENA)0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...