Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine domaćin je 13. Mediteranske konferencije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koja će se održava od 2. do 5. aprila u Sarajevu pod sloganom ‘Postojimo za humanost’.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, na poziv CK BiH sudjeluje u radu konferecije, u dijelu tematski posvecenom migracijama.

Mediteranske konferencije, nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca tokom konferencije će razgovarati o humanitarnih izazovima vezanim za migracije, klimatske promjene, angažmanu mladih i socijalnoj inkluziji, te će definirati strateške smjernice koje će Centar za suradnju na Mediteranu (CCM) slijediti u naredne četiri godine.

Mediteranska konferencija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca okupila je 26 nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca zemalja Mediterana, kao i drugih nacionalnih društava koja imaju veze sa ovom regijom.

– Danas se na konferenciji razgovara o
– migracijama globalnim obavezama i ulozi Crvenog križa u migrantskoj krizi. Društvo CK BiH koje ima značajnu ulogu u humanom prihvatu izbjeglica i migranata, a neizmjerno značajna je pomoć svih organizacija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca koji nam pomažu u radu, kaže Husein Kličić, predsjednik CK BiH.