Broj migranata koji pokušavaju ući na područje Unsko-sanskog kantona svakim danom sve je veći, a pripadnici policije USK zaustavljaju ih na prilazima ovom kantonu i izvode iz vozila.

Prema riječima predstavnika Crvenog krsta u Ključu, među migrantima je posljednjih nekoliko sedmica povećan broj porodica s malom djecom i maloljetnika koji putuju bez roditelja.

“Pokušavamo da im pomognemo, prije svega u hrani i garderobi, a dešava se da porodice s malom djecom noći provode na otvorenom. Problem je što smo u međuvremenu ostali bez garaže koju smo dosad koristili, jer je vlasnik otkazao gostoprimstvo, pa su migranti sada pod vedrim nebom”, kažu u ovoj organizaciji.

Prema njihovim riječima, najveći broj migranata odlučuje se da put prema Bihaću i Velikoj Kladuši nastave pješice, preko brda i šuma, pokušavajući na taj način izbjeći policijske punktove i kontrole.

Ovom prilikom uputili su apel nadležnim institucijama za pomoć ističući da su njihovi resursi i sposobnost da se brinu o migrantima pri kraju.

Vlada USK nedavno je donijela zaključak da će MUP USK nastaviti aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje migranata da uđu u ovaj kanton. Također, zaprijetili su da će zatvoriti i rasformirati prihvatne centre “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši ako Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti BiH u narednih 30 dana ne preuzmu brigu o njima.

(Nezavisne novine)