– Jedan od najljepših i najvažnijih trenutaka u životu većine žena je dan kada na svijet donese novi život, a jedino babica ima tu privilegiju da pomogne majkama da u tom značajnom trenutku na svijet donese svoje čedo…

Međunarodni dan babica, žena, čije ruke donose novi život, obilježava se petoga maja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija i njeni globalni partneri, svake godine skreću pažnju na važnost babica u procesu dočeka novih beba na svijet i istovremenoj brizi o novim majkama za vrijeme, ali i nakon porođaja.

Ovo zanimanje jedno je od najljepših, najodgovornijih i najhumanijih, a svoj praznik, većina njih provodi radno. Brojke, po pitanju poroda, u našoj zemlji su jako obeshrabrujuće. Žalosti činjenica da ih je sve manje, što je zabilježila između ostalog naša reporterska ekipa upravo na mjestu iz kojeg dolaze najljepše vijesti za jednu porodicu. A kako to izgleda u primjerima i brojkama. U prošloj godini na Odjelu porodilišta Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić“ rođene su 1284 bebe, a prije je ta brojka znala biti i po nekoliko puta viša. Pa ipak, ohrabruje činjenica da babice, svaku bebu dočekaju sa radošću i svakoj, prve životne uzdahe učine lakšim i punim neophodne ljubavi. Upravo taj trenutak i nerijetko život i učini čudom i poklonom čovječanstvu.

(rtvusk.ba)