“Meggle” za digitalizaciju otkupa ulaže 10 miliona KM

nezavisne.com

Kompanija “Meggle” uložiće u naredne dvije godine deset miliona maraka u razvoj i povećanje obima proizvodnje svoje mljekare u Bihaću, potvrdio je Marijan Vučak, direktor ove njemačke kompanije za jugoistočnu Evropu.

Prema njegovim riječima, tri miliona maraka biće uloženo u razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje na području Unskosanskog kantona, a krajnji cilj svega je digitalizacija otkupa mlijeka.

“To znači da ćemo imati kompletan nadzor i kontrolu nad cjelokupnom infrastrukturom otkupa mlijeka. Cijeli taj sistem biće digitalno uvezan tako da ćemo moći pratiti kompletan put sirovine od farme do mljekare”, istakao je Vučak.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će u narednim godinama na području Unskosanskog kantona zaživjeti svi potrebni standardi u vezi s proizvodnjom mlijeka koji važe u Evropskoj uniji.

“Sve to će doprinijeti konkurentnosti naših mliječnih proizvoda, ali i ukupnom razvoju mljekarstva na ovim prostorima”, kazao je Vučak.

Inače, ova mljekara, koja je najveći otkupljivač mlijeka na području USK, bilježi konstantan porast proizvodnje. U toku prošle godine od proizvođača je otkupljeno i prerađeno oko tri miliona litara mliijeka, što je povećanje od šest posto u odnosu na 2016. godinu.

“Poslije nekoliko godina, u kojima smo bilježili pad proizvodnje mlijeka, imamo tendenciju porasta, što raduje. Tome je svakako pogodovala i naša politika postepenog povećanja otkupnih cijena, čime je stabilizovana proizvodnja mlijeka”, kaže direktore Mljekare “Meggle” u Bihaću Kemal Hrnić. Prema njegovim riječima, prije nekoliko mjeseci započeli su proizvodnju maslaca, čime su postala jedina mljekara u sastavu kompanije “Megle” u jugoistočnoj Evropi koja proizvodi taj mliječni proizvod.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...