Ovih dana se ponovo aktuelizira “Migrantska kriza” u Bosni i Hercegovini. Naime, sve je veći broj onih koji se po Sporazumu o readmisiji vraćaju iz Hrvatske u BiH.

Međutim, očigledno se radi o zloupotrebi tog sporazuma jer hrvatska vlada finansira privatne prevoznike sa kombi vozilima, da prevoze migrante na granični prelaz sa BiH i vraćaju nama! Uostalom znamo kako su hrvatski graničari postupali prema ovoj unesrećenoj skupini ljudi, pokazujući neviđenu brutalnost.

Sporazumom je predviđen povratak samo onih koji su u Hrvatsku prešli iz BiH, ali očigledno je da Hrvatska želi da se riješi migranata, i naravno dodatno usložni to pitanje Bosni i Hercegovini.

Još veći problem je što neki bosanski dužnosnici se podanički postavljajući prema Hrvatskoj rado prihvataju takav pristup, ne sluteći kakve posljedice izazivaju sa takvim nezakonitim postupcima.

Zanimljivo je da Austrijski mediji o tome mnogo pišu ali to očigledno ne tangira Hrvatsku, međutim važno je kako se postavljaju naši ministri, direktori agencije koje su nadležne za ovu krizu.

Idu li na ruku samo Hrvatskoj, ili je po srijedi i podrška retrogradnim politikama iz manjeg BH entiteta, na svom Facebook profilu pita se Šemsudin Mehmedović.

(senzor.ba)