Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem na kojem su razgovarali o migrantskoj krizi na području naše zemlje.

Dogovor iz 17. jula u Briselu je bio da USK ponudi jednu lokaciju koja mora biti državna imovina, jer, kako su naveli, novac Evropske unije se neće trošiti na podsticanje novih biznisa na teret tih migracija. Također, kada ne bude migranata, taj objekat bi ostao državi. Još uvijek neke opcije koje se nude su objekti koji su u privatnom vlasništvu i dogovorili smo se da je to neprihvatljivo“, izjavio je Mektić.

“Mislim da ću i ja formirati jednu delegaciju i da ćemo otići u Bihać te razgovarati sa predstavnicima USK i podsticati ih da što prije riješe taj problem kako bi mogli ući u realizaciju takvog objekta”, komentarisao je.

Ministra sigurnosti BiH smo pitali o sinoćnjoj akciji policije koja je zatekla 35 migranta kod Bosanske Otoke, a koje je hrvatska policija ilegalno vratila u BiH, a on nam je potvrdio da je dobio te informacije jutro.

Opet, po ne znam koji put, dokumentujemo taj slučaj i potkrijepit ćemo i ovaj dokazimo. To zaista za nas postaje krajnje neprihvatljivo ponašanje. Prošli put na teritoriji BiH je došlo i do upotrebe vatrenog oružja od strane hrvatske policije. Obavijestili smo Tužilaštvo BiH, oni su odmah nakon naših informacija izjasnili se da nema elemenata krivičnog djela. Ja tvrdim da je tu trebalo otvoriti istragu, bilo je dovoljno dokaza, ali ovo je po ne znam koji put da Tužilaštvo BiH na povrede teritorijalnog integriteta ne reaguje i mi sad moramo tražiti druge načine jer ne možemo posmatrati ovo više“, komentarisao je.