Ministar sigurnost BiH Dragan Mektić je na konferenciji za medije kazao da se u Grčkoj nalazi blizu 70 hiljada migranata koji se kreću prema zemljama Evropske unije, napominjući da to predstavnike bh. vlasti zabrinjava jer postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je kazao da su se predstavnici vlasti u BiH fokusirali na tri ključne stvari: kako što bolje, efikasnije i uspješnije zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu gdje migranti ulaze u BiH, kako osigurati korektan i human tretman onim migrantima koji su ušli u BiH i kako na najbolji način upravljati sigurnosnom situacijom da se spriječi vršenje krivičnih djela na štetu domaćeg stanovništva.

Međutim, zabrinjavaju ga migranti koji se iz Grčke kreću prema zemljama EU, kao i dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku.

“Dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku je blizu 300. Za pretpostaviti je da ćemo mi tu imati ozbiljnih problema. Definitivna rješenja kako bi se riješila migrantska kriza ne postoje. BiH će i dalje biti žrtva problema. Zajedno smo uključili sve institucije s državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa. Tražimo rješenja”, rekao je on.

Naveo je da je u Unsko-sanskom kantonu neophodno da se redukuje priliv migranata u smislu da ih ne dolazi više nego što ih je moguće prihvatiti.

“Dio migranata iz USK ćemo ove sedmice vratiti u Sarajevo. Njih šest ukupno je identifikovano da su na određeni način povezani s terorizmom i nekim terorističkim aktivnostima. Trenutno se nalaze u imigracionom centru. Provjeravaju se drugi podaci i druge činjenice. Ilegalno su ušli u BiH. Donijet ćemo odluku o njihovoj daljnjoj sudbini”, istakao je ministar Mektić.

Naveo je da je Vijeće minstara postiglo dogovor s Unsko-sanskim kantonom i da rade na rješenju.

“Ne možemo se dogovoriti da se zatvore imigracioni centri na takav način. Na taj način ništa nećemo riješiti. Vijeće ministara će na nekoj od narednih sjednica donijeti odluku o upravljanju tim prihvatnim centrima”, zaključio je ministar Dragan Mektić.

klix.ba