U Bihaću je sve više izbjeglih, ima i gladnih u ramazanu, antimigrantsko raspoloženje raste, a nova lokacija za smještaj, Vučijak, smeta i Hrvatima i Bošnjacima sa granice

Gladan je i hladan ramazan u Bihaću, pogotovo za migrante koji spavaju na parkingu i livadama oko kampa Bira, jer unutra više nema mjesta. Humani sektor Islamske zajednice Bihać i Udruženje Solidarnost često im donesu iftare, ali je prošlu noć bilo nedovoljno.

– Podjela 75 porcija ćevapa završila je tako da sam morala pobjeći jer su svi trčali za mojim autom, a on je ostao. Uz pomoć migranta i uz prisustvo policije podijelili smo što je bilo, ali mnogi su ostali bez hrane. Pretužno i sramotno, ovakav odnos prema migrantima ne smijemo dozvoliti, upozorava Zemira Gorinjac iz Solidarnosti.

Nakon što je početkom mjeseca Gradsko vijeće Bihać donijelo odluku da novi migrantski prihvatni centar bude na lokaciji Vučijak, sjeverno od grada ka granici sa Hrvatskom, početak radova i stavljanje u funkciju ovog prostora još su neizvjesni.

Izgradnja jedinstvenog migrantskog šatorskog centra za Unsko-sanski kanton, nakon čega bi se zatvorili kampovi Bira i Miral, te rasteretile gradske jezgre Bihaća i Velike Kladuše, iz Vlade USK-a je najavljena u roku od 30 dana, a iz Gradskog vijeća Bihać za tri mjeseca. Tog optimizma i ambicije nestalo je vrlo brzo.

Jučer se na sjednici Gradskog vijeća ponovo nije mogla izglasati saglasnost gradonačelniku Šuhretu Fazliću da sa notarom omogući Elektrodistribuciji uključenje trafostanice kako bi se dovela električna energija za Đački dom Borići u kojem su također smješteni migranti.

Tu, među dvjestotinjak porodica, još uvijek stanuju Hanan iz Sirije i njena maloljetna kćerka Rimas koje su prije dva mjeseca iz hrvatskog zatvora ilegalno vraćene u BiH, o čemu su pisali Dani.

– Moja kćerka, brat i ja smo OK, u međuvremenu smo dva puta išli u game (pokušaj ilegalnog ulaska u EU), ali bez sreće, kazala nam je Hanan.

Za razliku od većine migranata, ona barem ima suh smještaj.

Od početka krize u Borićima rade agregati na naftu, a Gradsko vijeće i kantonalna vlast u više navrata su isticali da Borići, gdje su smještene migrantske porodice sa djecom, neće biti zatvoreni.

Pošto je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća ostala bez kvoruma već kod usvajanja dnevnog reda, upitno je kako će se ići dalje u realizaciju planova sa migrantima.

Odluka o lokaciji Vučijak lako bi mogla biti poništena jer se i veliki broj mještana potplješevičkih sela protivi tome da se njihovi sokaci bez pitanja pretvore u geto, na što je upozoravao i HDZ.

– Iz Hrvatske ih vraćaju, nema im proći. Čuli smo da se radi na tome da će migranti i ostati ovdje u BiH. Ako je tako, što ih nasilu gurate nama na selo kad su već tu kod vas u gradu, kazao nam je jedan mještanin iz hrvatskog sela.

U subotu u 10 sati zakazan je zbor građana mjesnih zajednica Zavalje, Vučijak, Međudražje, Veliki i Mali Skočaj i Vedro Polje, na koji su pozvali i gradonačelnika Šuhreta Fazlića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Davora Župu da im kažu da će zabraniti gradnju migracionog kampa i njegovog priključka na mjesni vodovod.

Antimigrantsko raspoloženje u Bihaću je u porastu, koliko zbog očite nemoći građana da išta promijene, toliko i zbog nesposobnosti i nerada državnih organa koji su problem prepustili lokalnim vlastima. A lokalnim liderima, zbog migrantske krize, popularnost sve više i više pada, prenosi Oslobođenje.