Migrantska kriza svakim dano poprima sve ozbiljnije konture, a Vlada i ministar MUP-a se pozabavili kampanjom i privatnim problemima.

UČESTVUJ U RASPRAVI SA GRAĐANAMI NA FORUMU:
Migrantska kriza

Sigurnosna situacija u Bihaću nije bila nikad lošija od završetka rata do danas, a ministar koji u posljednjih nekoliko mjeseci čak se ne pojavljuje na malim ekranima kako bi nam rekao sada već dokazanu laž da je sigurnosna situacija na zavidnom nivou.

Uprava policije MUP-a USK jutros je poslala dramatičan apel za pomoć državnim institucijama. Kako su kazali, Uprava policije MUP USK-a traži od svih institucija, prvenstveno državnih ali i svih drugih nivoa vlasti, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija, da se ODMAH uključe u rješavanje nastale situacije, te u roku od deset dana poduzmu konkretne mjere kako bi rasteretili Unsko-sanski kanton od stalnog i povećanog pristizanja ilegalnih migranata i njihovom ravnomjernom raspoređivanju na čitavoj teritoriji BiH, te rješavanju adekvatnog smješaja samo ograničenom broju migranata koje naš Kanton može primiti, a prvenstveno u cilju zaštite i sigurnosti građana USK-a i njihove imovine regulisanih ustavima i zakonima u Bosni i Hercegovini.

UČESTVUJ U RASPRAVI SA GRAĐANAMI NA FORUMU:
Migrantska kriza

Koliko je situacija ozbiljna pokazuju i fotografije koje od jutros kruže društvenim mrežama. Na fotografijama su vidljivi migranti koji u “tri vala” stižu u grad na Uni. Naime, migranti autobusom, vozom, a i pješke kroz bihaćku mjesnu zajednicu Pritoka dolaze u centar grada.

UČESTVUJ U RASPRAVI SA GRAĐANAMI NA FORUMU:
Migrantska kriza

U Bihaću je danas održan sastanak Kolegija gradonačelnika/načelnika povodom aktuelne migrantske krize i narušene sigurnosne situacije. Nadležne institucije su još jednom pozvane da hitno reaguju jer, kako su istakli, situacija izmiče kontroli.

Prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, sastanak je održan na njegovu inicijativu jer se građani osjećaju sve nesigurnije.

UČESTVUJ U RASPRAVI SA GRAĐANAMI NA FORUMU:
Migrantska kriza

“Situacija u vezi s migrantima je sve gora i gora. Ja kao gradonačelnik od svih institucija u ovoj državi jedino mogu očekivati pomoć ovih ljudi i danas sam ih zamolio da se konsultujemo šta da uradimo. Također, želimo pozvati sve nadležne institucije da rade svoj posao, prije svega vladu i premijera Rošića da konačno povuku poteze kada je riječ o zaštiti građana kantona, kao i ministra policije i komesara. Zadatak ministarstva nije da izdaje saopćenja, već da zaštiti građane Bihaća. Ukoliko to ne mogu uraditi vlastitim ljudima i kapacitetima, onda su dužni da alarmiraju FBiH i državu i da se poduzmu efikasne mjere da se zaštite građani Bihaća”, rekao je Fazlić.

Da li će se iko odazvati, prvenstveno državne institucije čija je ovo nadležnost, na apel Uprave policije USK i gradonačelnika Fazlića, ostaje nam da vidimo u narednom periodu. Dani postaju hladniji i pitanje je momenta kada će situacija eskalirati.

UČESTVUJ U RASPRAVI SA GRAĐANAMI NA FORUMU:
Migrantska kriza