Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je odluku o odobravanju finansijskih nadoknada poljoprivrednim proizvodačima za štete u poljoprivrednoj proizvodnji u 2021. godini, u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM.

REPROMATERIJAL

Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK-a, iznio je analizu stanja poljoprivredne proizvodnje koja ukazuje na to da su prinosi u poljoprivrednoj proizvodnji na području Federacije BiH lani bili značajno smanjeni u odnosu na prethodne godine. Potvrđuju to objavljeni pokazatelji iz kojih se može vidjeti da je proizvodnja kukuruza u zrnu manja za 30 posto, krompira za 22 posto, ali i stočnog krmnog bilja, voćarskih kultura i povrća.

Pšenica je posijana jesenas, kukuruz i krompir će biti posijani u narednom mjesecu, ali suša može prepoloviti prinose

– I na području Unsko-sanskog kantona poljoprivredna proizvodnja je prošle godine skoro prepolovljena, a cjelokupnu situaciju, pored kolebljivih i ekstremnih vremenskih neprilika, kao što su niske temperature praćene proljetnim mrazom, pojava olujnih vjetrova praćena gradom, deficit padavina i pojava ekstremno visokih temperatura u kritičnim periodima, dodatno je otežala pandemija koronavirusa. Tako su poljoprivrednici imali problem s nabavkom kvalitetnog repromaterijala i deficita istog na tržištu, kao što su sjemenski materijal, mineralna đubriva i zaštitna sredstva, a kulminiralo je otežanim plasmanom poljoprivrednih proizvoda, istakao je Kulenović.

Usljed navedenog, svi segmenti agrara u protekloj godini pretrpjeli su direktnu ili indirektnu štetu, stočarstvo zbog niskih prinosa koji su doveli do enormnog poskupljenja stočne hrane, voćarstvo zbog pojave kasnih proljetnih mrazeva, pčelarstvo zbog hladnog proljeća i slabog razvoja legla pčelinje zajednice i ekstremnih suša koje su dovele do nedostatka pčelinje paše, uzgajivači jagodičastog voća i povrća zbog deficita padavina u kritičnim ljetnim mjesecima. Pored smanjenja prinosa u protekloj godini, bitno je istaći da zbog nedostatka vlage, priprema zemljišta i jesenja sjetva ozimih kultura nisu obavljene u optimalnim rokovima i uslovima, što će se vjerovatno odraziti na prinose u ovoj godini, obrazložio je ministar Kulenović zašto je nužno krenuti u realizaciju programa za nadoknadu šteta u poljoprivrednoj proizvodnji.

SUBVENCIJE

Ukupna vrijednost ovog programa je milion KM, a korisnici su poljoprivredni proizvođači upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Visina iznosa subvencije će iznositi 20 posto od iznosa ostvarene novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji iz budžeta USK-a.

(oslobodjenje.ba)