Vatrogasna jedinica Bihać i sve ostale raspoložive službe zaštite i spašavanja jučer su tek oko 15 sati i 30 minuta ugasili veliki požar u bihaćkoj firmi Austrotherm.

“U akciji gašenja velikog požara učestvovalo je 16 vatrogasaca i osam vozila Vatrogasne jedinice Bihać. Tokom dana u pomoć su nam stigla i trojica vatrogasaca iz Cazina, sa njihovim vozilom. Moram istaći i nezanemariv angažman svih ostalih službi zaštite i spašavanja. S vatrenom stihijom smo se borili više od osam i po sati, a najvažnije je da niko nije povrijeđen. Otežavajuća okolnost nam je bio i još jedan reaktivirani požar na području grada u isto vrijeme, pa je dio snaga morao biti raspoređen na tu intervenciju”, izjavio je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Očigledna je ogromna šteta u kompletnom poslovnom kompleksu Austrotherma, dok će uzroci požara biti poznati nakon detaljnih uviđajnih i istražnih radnji.

“Mi kao vatrogasci smo dali svoj maksimum u ovoj situaciji, a sada je sve na nadležnim službama koje će utvrditi uzroke katastrofalnog požara. Naša raspoloživa oprema vjerovatno nije najadekvatnija za ovakve intervencije, ali smo uradili apsolutno sve što je u našoj moći. Mislim da je svima jasno kako je riječ o fabrici termoizolacijskih ploča, odnosno stiropora i koliko je to uticalo na kompleksnost uvjeta za gašenje”, dodao je komandir Šehić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona potvrđeno je da jučerašnji požar i gusti oblak crnog dima koji se nadvio nad gradom, ipak nisu drastično uticali na kvalitetu zraka u naseljenom gradskom području.

“Jučerašnji smjer vjetra usmjerio je dim i moguće polutante u suprotnom smjeru od gusto naseljenog gradskog područja. Uradili smo mjerenja na više punktova i izmjerene su normalne vrijednosti lebdećih čestica”, riječi su načelnice Službe higijene i ekologije Zavoda za javno zdravstvo USK Jasmine Cepić.

Iz Policije USK i nadležnog Kantonalnog tužilaštva USK najavljene su uviđajne i istražne radnje kojima će se utvrditi uzroci požara, nakon čega će biti moguća i detaljna procjena materijalne štete.

(akta.ba)