Senad Dizdarić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko-sanskog kantona sudjeluje u radu sastanka predstavnika javnih komunalnih preduzeća s područja Federacije BiH, koji se održava danas u Ključu.

Na sastanku predstavnika javnih komunalnih preduzeća, koja djeluju u sistemu Ekopaka, uz predstavnike lokalne, kantonalne i federalne vlasti, bit će analizirani rezultati koje su postigli u komunalnim preduzećima u prikupljanju ambalažnog otpada, te dobre prakse i projekti daljeg unaprijeđenja rada u ovoj oblasti. Ekopak je prvi i vodeći operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini i njihov rad je zasnovan na najboljim EU praksama iz ove oblasti.

– Vlada USK, kroz rad Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, strateški provodi aktivnosti kojima podržava i podstiče projektno djelovanje u resoru zaštite okoliša. Odgovornim i transparentnim budžetiranjem kroz javne pozive za su/finansiranje projekata javnih ustanova, javnih preduzeća, privatnih preduzeća i poduzetnika i neprofitnih organizacija, iz sredstava ekoloških naknada, u djelatnosti zaštite i unapređenja okoliša finansiramo projekte koji se odnose na saniranje, poticanje izbjegavanja i smanjivanja nastajanja otpada, prikupljanje, recikliranje, ponovnu upotrebu, obradu i odlaganje svih vrsta otpada. Ta su sredstva dostupna i ovdašnjim komunalnim preduzećima koja i u okviru Ekopaka pokazuju vodeće rezultate. Tako je, na primjer ovo Ministarstvo putem projekata finansiranih iz sredstava ekoloških nakanada u prethodnom periodu podržalo rad domaćina ovog stručnog skupa, JKP Rad Ključ u iznosu od oko 260.000 KM. Jačanje kapaciteta komunalnih preduzeća i dalje će biti među prioritetima u našem radu jer je njihovo dobro funkcionisanje i pružanje komunalnih usluga od vitalnog značaja za lokalne zajednice, a zajednički cilj nam je osigurati pružanje kvalitetne usluge našim građanima, ističe ministar Dizdarić.