Piše: Biscani.net

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, istakao je povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. oktobra, da je važno podići svijest o značaju hrane i njenom uticaju na naše živote. Ovogodišnji Svjetski dan hrane posvećen je temi “Voda je život, voda je hrana”, naglašavajući ključnu ulogu vode u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Ministar Hrnjić naglašava da se voda često zanemaruje kao ključni resurs u poljoprivredi, iako je od suštinskog značaja za rast i razvoj usjeva. Prekomjerna upotreba vode može dovesti do iscrpljivanja vodnih resursa, erozije tla, zagađenja i promjene klime. Zato ministar poziva na promoviranje održivih poljoprivrednih praksi koje smanjuju potrošnju vode, čuvaju vodne resurse i doprinose očuvanju okoline. Ove prakse uključuju upotrebu tehnologija za bolje upravljanje vodom, kao što je navodnjavanje po sistemu kap po kap, smanjenje gubitaka vode u gradskim vodovodnim mrežama te edukaciju poljoprivrednika o važnosti racionalne upotrebe vode.

Ministar Hrnjić naglašava da održivo korištenje vode u poljoprivredi ne samo da će osigurati dostupnost hrane za sadašnje i buduće generacije, već će također doprinijeti očuvanju prirodnih resursa i okoline. Na Svjetski dan hrane, poziva sve građane da razmisle o svojoj ulozi u racionalnom korištenju vode i aktivno sudjeluju u očuvanju vodnih resursa. Samo zajedno možemo osigurati da buduće generacije imaju pristup dovoljnoj količini čiste vode i kvalitetnoj hrani.

(Biscani.net)