Nakon što je Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini na prošlosedmičnoj sjednici donio odluku o rekontrukciji objekata za smještaj migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši, ministar sigurnosti Dragan Mektić posjetio je USK.

Tokom sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Anelom Ramićem potvrdeno je da je sigurnosna situacija, unatoč hiljadama migranata i izbjeglica u ovom kantonu, zadovoljavajuća. Gradani su ipak uznemireni pa je zatražena pomoć u dislociranju migranata iz grada Bihaća. Da li će biti načinjen korak naprijed u humanom zbrinjavanju migranata i izbjeglica koji se nalaze u Trnovima kod Velike Kladuše, još uvijek nije poznato.

Svi su svjesni činjenice da migranti ne mogu dočekati jesen u šatorskom naselju. U Općini Velika Kladuša i dalje stoje iza zaključaka Vijeća. Ne žele migrantski centar u svojoj općini. Nakon sastanka u Velikoj Kladuši, ministar Mektić je posjetio hotel Sedra u kojem borave migrantske porodice sa djecom.

Zadržao se tek 15-ak minuta i za to vrijeme, u stilu prave zvijezde, pristao na nekoliko selfija sa osobljem hotela istovremeno vješto izbjegavajući susret s televizijskim novinarima.