Irfan sa djecom, Senadom i Selmom. Nakon ovoga samo tuga. Zašto? 28.05.1995. Kome je smetao?, napisala je Minka.

Na današnji dan 1995. godine poginuo je Irfan Ljubijankić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Poginuo je u ranim jutarnjim satima 28. maja 1995. godine, u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH, na području Slunjskih brda, kod sela Kremen, koje se nalazi na cesti između Slunja i Cetingrada u Hrvatskoj.

Na godišnjicu njegove smrti, na Facebook profilu se oglasila njegova supruga Minka Ljubijankić.

– Zadnji susret. Irfan sa djecom, Senadom i Selmom. Nakon ovoga samo tuga. Zašto? 28.05.1995. Kome je smetao? – napisala je Minka iznad fotografije ubijenog Ljubijankića sa djecom.

Postoje razne špekulacije oko rušenja helikoptera 1995. godine i ubistva ratnog ministra vanjskih poslova BiH. Zračni most između Zagreba i Ćoralića kod Cazina trajao je 14 mjeseci, od juna 1994. do augusta 1995. godine. Obavljeno je blizu 100 letova, a oborene su samo dvije letjelice – transportni avion početkom augusta 1994. (sa sedam Ukrajinaca, članova posade) i helikopter 28. maja 1995. godine, kada je poginuo ministar Ljubijankić.

Skoro dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva.

Ni Minka Ljubijankić, supruga nikad nije saznala ništa više o okolnostima ubistva.

– Moj Irfan sve je rekao u svojoj molitvi za Bosnu. Nažalost, mi danas nemamo Bosnu za kakvu se rahmetli Irfan molio – ispričala je svojevremeno za “Dnevni avaz” Minka Ljubijankić.

(avaz.ba)