Piše: Biscani.net

U okviru projekta “Mladi ambasadori nauke”, Društvo za medicinski i biološki inžinjering Bosne i Hercegovine održalo je inspirirajuću prezentaciju u JU Gimnaziji “Bihać” 24. oktobra 2023. godine. Cilj ovog događaja bio je promovirati nauku i istraživanje među mladima.

Prezentacija je usmjerena na upoznavanje mladih s pojmovima kao što su naučno istraživanje, pisanje i objavljivanje naučnih radova, te proces apliciranja za financiranje inovacija. Učenici Gimnazije su tokom ove edukacije stekli osnovna načela potrebna za pisanje i provođenje projekata te će svoje novo stečene vještine primijeniti u narednom mjesecu zajedno s ostalim sudionicima projekta.

Inicijativa “Mladi ambasadori nauke” pružila je vrijednu priliku učenicima srednjih škola da se upuste u svijet naučnog istraživanja i inovacija. Ovakvi događaji potiču interes mladih za nauku, istraživanje i razvoj vještina potrebnih za stvaranje naučnih radova i aplikacija za inovacije.

Čestitke svim sudionicima ovog projekta na njihovom trudu i predanosti, te se nadamo da će ovakve inicijative nastaviti inspirirati nove generacije naučnika i istraživača.

(Biscani.net – tekst u sklopu projekta “Promocija lokalnih priča iz USK”)