Dok se političari pripremaju za izbore, a građani brinu o preživljavanju, mladih generacija sve je manje. Dokazuje to činjenica o odlasku brojnih porodica i rapidnom opadanju broja polaznika prvog razreda osnovne škole. Na povećanje cijena i rat u Ukrajini, nisu više imuni ni studenti, a strah od budućnosti, navodi ih na razmišljanje da svoju egzistenciju grade u zemljama Evropske unije. Poznata je to informacija, kao i opetovana tvrdnja da se mladima posvećuje pažnja…

Omar Salihagić, student je druge godine Biotehničkog fakulteta u Bihaću i predsjednik Vijeća mladih Bosanski Petrovac. Trude se kaže, međusobno se družiti i poboljšati svoju lokalnu sredinu. Kako nam je i sam potvrdio, aktivni su na više projekata, nastoje da produktivnim idejama i povezivanjem mladih ljudi učine boljim svoj grad.

Nažalost, fokus njihovog djelovanja, sve više remete ekonomska i dnevno-politička zbivanja. Razmišljanja o odlasku iz BiH, postala je uobičajena tema. Sve je manje jasna budućnost i perspektiva, a trend odlaska se vidljivo nastavlja. O ovoj opciji, u svakom dijelu USK-a, pored studenata, već razmišljaju i srednjoškolci na ovom prostoru BiH.

(rtvusk.ba)