Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima, posjetio je Medžlis IZ Sanski Most. Prilikom ove posjete muftija Kudić se sastao sa rukovodstvom medžlisa, predsjednikom i glavnim imamom, koordinatorima odjela koji djeluju pri ovom medžlisu, te imamima svih džemata sa prostora Sanskog Mosta.

Imami i koordinatori su predstavili svoj rad, iznijeli statističke podatke aktivnosti u džematu, te da iznesu eventualne probleme s kojima se imami susreću u svom djelovanju.

„Razgovarao sam sa imamima i koordinatorima Medžlisa IZ Sanski Most i moram priznati da sam zadovoljan njihovim diskusijama i prijedlozima i smatram da imaju jedinstven problem: nedostatak djece i veliki egzodus našeg stanovništva. Kada donosim bilo kakve odluke i rješenja, uvijek konsultujem one koji su bili imami ili koji su još imami, jer je to iskustvo koje je iznimno važno i neprocjenjive vrijednosti. Prvi prioritet imama jeste da bude imam, a sve ostale aktivnosti u džematu koje imami inače rade treba biti u prvom planu. Mektebska problematika je permanentna briga na kojoj aktivno radimo i brinemo, rješavamo probleme i nastojimo našim imamima dati adekvatne smjernice za buduće djelovanje. Čestitam glavnom imamu na odličnoj komunikaciji koju ima sa imamima i muftijstvom, u oba smjera.“ – rekao je muftija Kudić.

Imami su istakli da je ozbiljan problem s kojim se suočavaju u svom radu jeste veliki egzodus stanovništva iz Sanskog Mosta, što se najbolje može vidjeti kroz broj djece u mektebu. Procjena je da su dvije trećine djece od prije deset godina izvan naše domovine, te su istakli da je možda najveći izazov s kojim se zajednica mora uhvatiti u koštac jeste kako sačuvati mekteb?! Istakli su zadovoljstvo džematskom infastrukturom i zbog činjenice da na razne načine džematlije pomažu rad džemata, kao što je veliki podstrek za džemate fizičko prisustvo na vjerskim aktivnostima onih džematlija koji dođu u svoj zavičaj povodom praznika. Imami se na razne načine trude da organiziraju razne svečanosti i aktiviraju rad sa odraslim džematlijama na polju podučavanja Kur’ana i osnovama vjere. Imami čiji džemati gravitiraju na području rudnika mrkog uglja „Lager“ su iznijeli zabrinutost zbog činjenice što se iskopom ovog rudnika dovode u opasnost kuće i imovina džematlija, a samim tim se dovodi u uposasnost i vakufska imovina.

Nakon sastanka, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je glavnom imamu Medžlisa IZ Sansi Most Mirzi-ef. Žeriću dodijelio dekret za naredni mandat od četiri godine. Muftija je istakao da je svojim dosadašnjim zalaganjem i radom zaslužio najveće pohvale i priznanje, te mu poželio da i u ovom mandatu napravi značajne rezultate. Glavni imam Žerić se zahvalio muftiji Kudiću na povjerenju i izrazio nadu da će zajedno sa svojim saradnicima i dalje raditi na unapređenju rada ovog medžlisa.

U pratnji muftije Kudića su bili mr. Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje i Nazif-ef. Horozović, koordinator za medije Muftijtva bihaćkog.