Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je u Bihaću prijem za ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Sadika Babura Girgina i njegove saradnike. Razgovarali su o projektima koje finansira R Turska na području Muftijstva bihaćkog, o obnovi džamije Fethije u Bihaću, te o drugim važnim temama vezanih za saradnju Turske i Islamske zajednice i turskog i bosanskog naroda.

“Uvijek nam je drago kada se susrećemo sa našim prijateljima, a ambasador Republike Turske NJ.E.Sadik Babur Girgin je jedan od njih. Generalna direkcija vakufa Republike Turske trenutno finansira višemilionski projekat vakufske tržnice u Sanskom Mostu. Danas smo razgovarali i o nužnosti obnove nacionalnog spomenika džamije Fethije u Bihaću. Fethija je poput istanbulske Aya Sofije, važan kulturno-historijski spomenik i vjerski objekat koji je simbol grada Bihaća i intenzivno pregovaramo sa reisu-l-ulemom i našim prijateljima u svijetu da nam pomognu oko renoviranja i rekonstrukcije. Razgovarali smo i o važnosti podrške povratnicima u entitet RS i podršci Republike Turske djeci povratnika. Drago mi je da ambasador Girgin ima u vidu podršku povratnicima poduzetnicima koji mogu osigurati dodatna radna mjesta i na takav način pružiti mogućnost održivog povratka našeg naroda. Drago mi je da Turska ima važnu ulogu u smirivanju situacije u Ukrajini i svakako je i nama u BiH lakše i draže kada je Turska snažna i kada igra važnu ulogu u svjetskoj politici.” – istakao je muftija Kudić.

Ambasador Sadik Babur Girgin se najsrdačnije zahvalio muftiji Kudiću na bratskom i prijateljskom razgovoru. Naglasio je da je saradnja sa Islamskom zajednicom na najvišem nivou i da je mnogo zajedničkih projekata koji su završeni i koji su u fazi realizacije.

“Iskoristio sam priliku da muftiji Kudiću čestitam nastupanje Lejle-i berata, koja predstavlja jednu važnu blagoslovljenu noć u muslimanskoj tradiciji. Čuo sam ohrabrujuće informacije o fukcionisanju Islamske zajednice na ovim prostorima. Iako smo najviše vremena razgovarali o projektima Islamske zajednice, drago mi je da se uvaženi muftija interesuje i za ekonomske i razvojne projekte od značaja za ovaj kraj. Naglasio nam je značaj ulaganja u privredu, te nas zamolio da pomognemo oko izgradnje bihaćkog aerodroma, koji nije samo od značaja za Bosansku Krajinu, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Razgovarali smo i o turističkim potencijalima Krajine sa posebnim akcentom na vjerski turizam i animiranja turskih turista da posjećuju Bosansku Krajinu. Sutra planiram posjetiti Bužim, a uvaženi muftija mi je prenio dosta lijepih informacija o ovom herojskom gradu koji je poznat po dobroti njenih stanovnika, pa se radujem susretu sa našim prijateljima u Bužimu.” – izjavio je ambasador Girgin.

Jedna od tema razgovora je svakako i aktuelna politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini gdje su oba sagovornika istakla da je mir primarni cilj svih u Bosni i Hercegovini i da se za njega vrijedi žrtvovati i učiniti sve da ne dođe do narušavanja sigurnosne situacije i funkcionisanja institucija.