Umjetnik Sedin Žunić rođen je u Bosni i Hercegovini a živi u Norveškoj. Od malih nogu se bavi slikanjem i u Bihaću će izraditi prvi mural većih dimenzija na zabatnom zidu zgrade TO-9 u naselju Ozimice 1.

„Samostalni slikar sam već pet godina. Počeo sam sa grafitima, a zatim prešao na slikarstvo u studiju. Ovaj mural radim već pet dana i da završim trebat će mi isto toliko. Radim sa akrilnim bojama za fasadu i sprejevima“, kazao je Sedin Žunić, autor murala.
Mural naziva Seiriti posvećen je rijeci Uni i čovjekovom okolišu, te kao takav ukazuje na važnost čuvanja životne sredine, odnosno potrebu za promjenom navika koji je narušavaju. Pritom se naziv referira na tursku riječ “seiriti” koja znači gledati, motriti, a pritom uživati. O ovom muralu i o svom iskustvu danas je autor govorio mladim bihaćkim umjetnicima.

„Izuzetno sam sretan što je došao iz Norveške kako bi nam prenio svoje iskustvo izrade murala. To je nešto novo u Bihaću i drago mi je što ću učestvovati u ovoj izradi murala“, kazao je Ismar Muftić, učenik srednje umjetničke škole „Nusret Keskin Braco“ u Bihaću.

Izvedbu ovog murala organizirao je KRAK – Centar za savremenu kulturu Bihać, u saradnji sa Kulturnim centrom i Gradskom turističkom zajednicom. Vodeći se idejom da se umjetnost iznese na ulice, u KRAK centru planiraju izraditi još četiri murala u Bihaću.
„Izabrali smo murale zato što mislimo da u našem gradu a i širooj okolini postoje određene predrasude jer i sama riječ ulična umjetnost ima pomalo negativne konotacije. Mi želimo sa ovim muralom, a i sa svim narednim koje ćemo raditi, razbiti tu sliku i predstaviti uličnu umjetnost kao nešto pozitivno, kao nešto veselo i kao nešto što obogaćuje ne samo zajednicu nego i cijeli grad“, naglasila je Maida Piralić, projektna koordinatorica KRAK Centra za savremenu kulturu.

KRAK centar trenutno provodi i projekt „Kreativna ekologija“, koji će se završiti do kraja 2024. godine. Cilj projekta je da skrene pažnju na negativne ekološke izazove te da podigne ekološku svijest građana. U planu je postavljanje pet skulptura i instalacija u Bihaću. U naredna četiri mjeseca postavit će se dvije skulpture. Skulptura umjetnice Molly Haslund bit će smještena na Gradskoj otoci, a druga, umjetnice Šejle Kamerić, u blizini gradskog mosta.

Tekst: Radio Bihać
Foto: KRAK Centar za savremenu kulturu