Kapiten juniorske košarkaške selekcije Džanan Musa potvrdio je učešće na Evropskom prvenstvu u Turskoj, dok Sani Čampara čeka na dozvolu Real Madrida.

Samo nekoliko dana nakon što je na društvenim mrežama potvrdio svoj nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu, najbolji mladi bh. košarkaš Džanan Musa našao se na širem spisku igrača koji je objavio selektora Josip Pandža.

Sikiraš veliko pojačanje

MVP Evropskog prvenstva u Litvaniji na zahtjev Košarkaškog saveza BiH dobio je odobrenje Cedevite da brani boje naše zemlje u Turskoj, a, kako kaže, nije bilo dileme da li će obući državni dres, koji je za njega svetinja.
– Uvijek mi mnogo znači kada obučem državni dres. Ja sam mnogo puta napominjao da nemam rezervu i da sa ponosom oblačim nacionalni dres. Domovinu doživljavam posebno i uvijek ću biti biti tu bez obzira na to o kojoj se selekciji radilo, u tome zaista nemam dileme, kazao je Musa, koji je prije nekoliko mjeseci debitovao i za naš seniorski tim.

Solidna minutaža u zagrebačkoj ekipi, kao i dragocjeno iskustvo sa najboljim bh. košarkašima u prethodnim kvalifikacijama za EP, zasigurno su jedna od stavki koje će ići u korist kapitenu naše mlade selekcije, a koja će ovoga puta biti jača za Njegoša Sikiraša.

On je bio neizostavna karika zlatne kadetske selekcije koja se popela na krov Evrope, a nakon što je zbog povrede propustio Svjetsko prvenstvo, raduje činjenica da je zdrav i spreman da da doprinos i u juniorskom dresu. Međutim, Musa kaže da će biti teško vratiti hemiju i lepršavu igru koja ih je krasila u Litvaniji, pa će ovoga puta Pandžini puleni opreznije krenuti u osvajački pohod Starog kontinenta.

– Mnogo nam znači što će Njegoš biti ponovo s nama jer se u Španiji najbolje osjetilo koliko nam fali. Još nisam razgovarao s njim, ali sigurno je da je veliko pojačanje našem timu. Ne želimo stavljati sebi nikakav pritisak na leđa, dugo se znamo i skupa smo prošli sve omladinske selekcije. Pripreme će pokazati naše trenutno stanje, ali atmosferu koju smo imali kao U16 reprezentacija, nemoguće je vratiti. Na takve stvari se jednostavno morate navići, no to ne znači da nećemo dati maksimum i pokušati doći do najboljeg mogućeg rezultata. Krenut ćemo od naše igre, ići iz utakmice u utakmicu i pažljivije analizirati protivnike, pojasnio je košarkaš Cedevite.

“Ostavit ćemo srce na terenu” stari je moto zlatnih kadeta i nema sumnje da neće biti tako, međutim, Musa nije govorio mnogo o očekivanjima koja bi ih mogla opeći, pa je, poput selektora, naglasio da ovaj tim ima kvalitetu.
– Očekivanja su, kao što sam rekao, bez bilo kakvog pritiska. Sigurno da svako od nas ima cilj i da ćemo dati maksimum da napravimo dobre stvari. S obzirom na to da se radi o polovini sezone, teško je govoriti u kakvom su stanju preostale ekipe, ali naravno mi imamo svoje kvalitete i bit ćemo konkurentni u svakom pogledu, oprezan je bio Musa.

Čeka odluku Reala

Na popisu od 22 igrača na koje selektor računa da se pojave na okupljanju planiranom za 1. decembar u Sarajevu nalazi se i Sani Čampara, koji je sa Musom i Sikirašem činio popularni trio naše selekcije. Kontaktirali smo talentovanog šutera Real Madrida, međutim, on nam nije mogao potvrditi svoj nastup za juniorsku selekciju zbog klupskih obaveza. Čampara će do kraja sedmice znati odluku tima s obzirom na to da se pripreme naše selekcije poklapaju sa terminima utakmica koje bi naš košarkaš trebao odigrati sa drugim timom Reala, kao i sa juniorima španskog giganta.

/oslobođenje