Centralna manifestacija Dana rijeke i promocija aktivnosti Nacionalnog parka Una održana u prelijepom ambijentu Štrbačkog buka – Učenici Umjetničke škole, koja slavi 60 godina rada, izveli program učesnike i goste.

Aktivnosti na obilježavanju Dana rijeke Une nastavljeni su i danas. Centralna manifestacija i promocija aktivnosti Nacionalnog parka Una održala se danas na Štrbačkom buku.

Pored predstavnika NP Una i članova Društva Unski smaragdi na Šrtbačkom buku bili su i učenici Umjetničke škole koji su u okviru 60 godina svog djelovanja dali i svoj doprinos koncertom “Uni za ljubav”.

Na današnji dan, prije 30 godina, osnovani su Unski smargadi, društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une.

“U srcu NP Una već treću godinu zaredom proslavljamo svoj rođendan, slaveći ljepotu rijeke Une”, kazala je Mejasa Dupanović, predsjednica Unskih smaragda.

Prije tri godine ozvaničen je i rad Nacionalnog parka Una kao najmlađeg i jedinog u F BiH, koji svakodnevno dobija pohvale za rad, podsjeća direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić. Proslavi je kao gost prisustvovao i Leon Kebe, voditelj WWF-ova projekta “Parkovi Dinarskog luka”.

Bila je ovo prilika da brojni uzvanici na Štrbačkom buku prisustvuju i proslavi 60 godina postojanja Umjetničke škole. Učenici su ih počastili svojim izvedbama.

Svoj doprinos Danu rijeke Une dalo je i više od stotinu biciklista iz nekoliko općina USK-a, rutom od Bihaća do Štrbačkog buka.

U okviru ovogodišnjeg obilježavanja 17. maja – Dana rijeke Une održan je i ekološki sat o rijeci, a potom je uslijedilo već tradicionalno druženje svih učesnika i organizatora.

strbacki

//RTVUSK.BA

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.