Asmir Crnkić, ministar privrede u Vladi USK i premijer USK Husein Rošić posjetili su danas sjedište JP Nacionalni park “Una” u Bihaću. Razgovarali su sa direktorom JP NP “Una” Amarildom Mulićem o poslovanju poduzeća, od monitoringa zaštite okoliša, aktivnosti na promociji i organizaciji turističkih sadržaja.

Direktor NP Mulić prezentirao je rezultate rada i planove za razvoj turističke privrede istaknuvši da najmlađi nacionalni park u BiH pozitivno posluje.

– NP “Una” jedino je poduzeće od federalnog značaja sa sjedištem u Bihaću i podrška Vlade Kantona ovom značajnom i, po svim rezultatima, uspješnom poduzeću, neće izostati. Razvoj turizma je jedna od ključnih grana razvoja ovog područja a zaštita okoliša jedna je od obaveza BiH u okviru provedbe Reformske agende, kazao je mr. Rošić.

Vlada Kantona podržat će i organizaciju turističkih sadržaja, kao što je tradicionalna “Una regata”.

– Una regata je reprezentativan turistički proizvod. Osim što svijetu pokazujemo netaknutu prirodu i bogatstvo kulturno-historijskog naslijeđa, ukazujemo i lokalnom stanovništvu kako rijeka Una i područje NP “Una”, u kojem žive, predstavljaju veliki kapital za budućnost te da se može živjeti od turizma.
Naravno, da bi ostvarili još veće benefite, u narednom periodu moramo podignuti destinacijski menadžment i destinacijski marketing na još veću razinu, istaknuo je ministar privrede Asmir Crnkić.