Nakon što je protekle sedmice postignut dogovor između stranačkih šefova Izetbegovića i Radončića, predsjednik SDA je najavio koaliciju ove dvije političke opcije i na nivou kantona, nakon čega će se pristupiti i rekonstrukciji u Vijeću ministara BiH.

Koalicija SDA i ASDA na području Unsko-sanskog kantona prema izjavama premijera i ministara očigledno funkcionira više no dobro, ali zbog “vertikale” morat će se pristupiti odricanju pojedinih dijelova kolača u vlasti.

Da li će SBB uzeti učešće u vlasti, odnosno podržati rad trenutne Vlade, a da ne dobije minimalno 2 ministarstva teško je povjerovati, a ono što znamo da se “drma” stolica svakom ministru, koji će to biti miljenik sreće, saznat ćemo sigurno u narednih mjesec dana.

Da Vlada USK ostane u ovakvom sastavu, može se desiti i da koalicija SDA-SBB zaobiđe Unsko-sanski kanton.

Također, proteklih nekoliko dana smo vidjeli nezadovoljstvo poslanika A-SDA koji participiraju u Parlamentu FBiH. Naime, SDA je po natpisima u medijima izigrala dogovor sa SBiH i A-SDA, a nakon što su potonje dvije partije podržale famozni Zakon o radu, SDA je sklopila pakt sa SBB, nakon čega im ne trebaju “usluge” manje zgodnih SBiH i A-SDA.

Mnogi su predviđali zanimljivu političku jesen, a u Unsko-sanskom kantonu opozicija u ovim trenucima miruje. Nekima je neshvatljivo mirovanje opozicije kada se pozicija trese sama od sebe, ali očigledno trenutna opozicija nije zainteresirana za poziciju. Posebno nakon što je u medijima “procurila” informacija da je SDA odbila molbu DF-a da se vrate u vlast, čime je kredibilitet “Fronte” mnogo narušen.

Komšić nije negirao izjave Izetbegovića po ovom pitanju.

/usn.ba