Nakon što su u eksploziji koja se dogodila u poslijepodnevnim satima u postrojenju hidrocentrale u Kostelima kod Bihaća poginule tri osobe, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Naveli su da se nesreća dogodila prilikom čišćenja drenažnog sistema hidroelektrane, te da su poginula tri uposlenika ovog preduzeća koji obavljaju poslove održavanja u Hidroelektrani Una Kostela.

– Stradali uposlenici obavljali su radne zadatke u okviru redovnog godišnjeg održavanja – naveli su iz Elektroprivrede ne otkrivajući identitet stradalih.

U saopćenju se navodi i da su četiri uposlenika povrijeđena i hospitalizirana u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

– Uzroci nesreće bit će poznati po okočanju uviđaja i istrage. Uviđaj na mjestu nesreće izvršio je postupajući tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog kantona – navodi se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH.

Radnik povrijeđen u eksploziji u HE kod Bihaća van životne opasnosti!

Radnik koji je spašen u eksploziji koja se dogodila u Hidroelektrani “Una – Kostela” nadomak Bihaća je van životne opasnosti, potvrdio je glasnogovornik MUP-a USK Adnan Beganović. U ovoj nesreći su tri osobe poginule.

Beganović je kazao kako je zaštitar agencije “Bakrač” koji se nalazio u naselju Kostela u 13:30 sati obavijestio PU Bihać da je unutar objekta Hidroelektrane “Una – Kostela” došlo do eksplozije. U prostoriji u kojoj je došlo do eksplozije nalazila su se četiri uposlenika Elektrodistribucije koja su radila na sanaciji turbine.

“Pripadnici PU Bihać i Vatrogasne jedinice izašli su na mjesto nesreće i potvrdili tačnost ove informacije. Doslakom do objekta uočena su četiri tijela, od čega je ejdno davalo znake života. Uspjeli su ga izvući iz te sobe i prevući u Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić gdje mu je ukazana neophodna medicinska pomoć. On se nalazi van životne opasnosti i na daljem je promatranju”, kazao je Beganović.

Nažalost, tri osobe su poginule. Smrt je konstatovana čim su izvučena njihova tijela.

Sektor kriminalističke policije MUP-a USK na mjestu nesreće vrši uviđaj. Na mjestu nesreće je i dežurni kantonalni tužilac.

“Okolnosti i način na koji je došlo do nesreće bit će poznate nakon okončanja uviđaja”, kazao je Beganović.