Centar za savremenu kulturu KRAK (Hamze Hume bb, Bihać)
Koncert: petak 22.3.2024. u 21h

Žuж je relativno nova pojava na zagrebačkoj muzičkoj sceni a koja kao duo operira između žanrova, konvencija i očekivanja. Zasnovan na bazi elektronskog sound arta,te upotpunjen vokalnim sekvencama, Žuж svojim multimedijskim nastupima kreira i definira novo polje identifikacije i susreta. Preklapajući dva različita senzibiliteta – savremenu eksperimentalnu muziku i vokalnu tradiciju ovoga dijela Evrope, Žuж služi kao okvir za igru sa žanrovski heterogenim obilježjima i odvažnim zvučnim teksturama. Isprekidani i nepovezani ritmovi oblikovani u računaru, oplemenjeni su melodičnim ženskim glasom, kreiraju neku vrstu organizma koji eventualno nudi odgovor na neka od pitanja savremenog pojedinca. Pritom noise, trap i glitchelementi, preklopljeni sa poetikom tradicionalnih etno vokalnih sekvenci nalik na molitvu, oblikuju angažovanu liriku nove generacije. Žuж čine umjetnici Hugo Baranger i Dora Fodor.

Njihova pjesma Amene, objavljena u aprilu 2023. godine, koristeći elemente slavenskog etno melosa, zapravo govori o socijalnim i političkim postavkama sredine u kojoj je nastala. Amene je angažovani stav koji se suprostavlja klerikalnoj državi i retrogradnim političkim tendencijama inspirisanim tradicionalnim vrijednostima na evropskoj periferiji.

U radu Žuжa osjeti se naboj intuicije i nepatvoreni nagon za izražavanjem. Takvo raspoloženje pogodno je za inventivno istraživanje novih obrazaca muziciranja unutar kojih vizuelni segment igra važnu konstitutivnu ulogu. Zagonetni naziv benda „žuж“ uključuje pored latiničnih i jedno ćirilično slovo, što otvara mašti nove prostore za promišljanje, iako kao riječ ne sadrži nikakvo konkretno značenje. Takva odluka pokriće je njihovom nazorskom pozicioniranju udaljenom od glavnih i dominantnih tokova. Internetske tražilice i digitalni algoritmi ne prepoznaju logiku riječi kombinovanih kroz različite alfabete. Žuж je centralna pojava na margini periferije.

Nastup Žuжa u KRAK-u podržan je od strane Robert Bosch fondacije.

Više: https://www.krak.ba/bs/event/zu