Danas su migranti zapalili kamp “Lipa” nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad, ali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili.

Građani Bihaća 80. dan stoje ispred kampa “Bira” i ukazuju na problem migranata koji je iz dana u da sve veći. Umjesto da uživaju u toplim domovima, sa termoskama čaja i kafe, promzrli, dežuraju i traže pravdu ispred „Bire“, gdje ih je zatekla i ekipa “Avaza”.

Danas su migranti zapalili kamp “Lipa” nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad. No, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili.

Danonoćno dežuraju

Sej Ramić, jedan od okupljanjih građana koji danonoćno dežuraju ispred kampa “Bira”, kazao nam je da traže svoja prava, mir i sigurnost te da njihova borba traje već tri godine.

– Migranti su počinili 4.000 krivičnih djela, odnosno 70.000 ako se zna da je svaki ilegalni prelazak granice krivično djelo. Skupština grada je potvrdila danas odluku da se migranti ne vraćaju u „Biru“. Mi želimo mir, sigurnost, da nema krivičnih djela, da djeca mogu u školu, želimo da Bihać bude ono što je nekada bio, grad turizma. Poručujemo da Bihać neće biti parking i geto za migrante – kazao je, između ostalog Ramić.

(avaz.ba)