Prema prikupljenim informacijama iz BIHAMK-a, nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Vozi se po pretežno suhom ili vlažnom kolovozu. Vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle, a izdvajaju se putni pravci: Ripač-Vrtoče, Tuzla-Orašje, Bosanski Brod-Odžak i Bugojno-Novi Travnik.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebno u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozači se upozoravaju na moguće odrone zemlje ili kamenja i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustave saobraćaj je preusmjeren kroz grad.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a izdvajamo putne pravce: Jablanica-Prozor, Zenica-Žepče, Rajlovac-Stup i Jajce-Banja Luka.

Radovi se izvode i na petlji Blatuša u Zenici, kao i na sjevernom ulazu u Mostar. Na svim dionicama postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6
Grude-Vitina, zbog radova na izgradnji vodovoda Grabovo vrelo saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Široki Brijeg-Mostar, zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice u Širokom Brijegu, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila.
M-14.1
Bosanski Brod-Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu Šikare u vremenu od 08 do 16 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
Karanovac-Crna Rijeka zbog radova na na miniranju kod HE Bočac 2 saobraćaj se obustavlja od 11 do 11:30 sati i od 13:30 do 14 sati.
M-16.2
Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Moguće su povremene obustave u trajanju do 1 sat.
M-17
Stup-Blažuj (brza cesta Zapadni prilaz gradu), zbog izvođenja radova na dionici od pasarele do benzinske pumpe, saobraćaj se u vremenu od 08 do 18 sati odvija jednom trakom.
Stup-Rajlovac, zbog izvođenja radova na izgradnji mosta obustavljen je saobraćaj na dionici od kružnog toka Briješće do raskrsnice ulica Rajlovac i Safeta Zajke. Alternativni pravac je preko kružnog toka Briješće na zaobilaznicu (dio autoputa A-1), te na petlju Butila i dalje u smijeru Zenice (Jošanica) ili Mostara (Vlakovo). Putnička vozila mogu koristiti i privremeno izgrađenu obilaznicu (makadam) u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.
Zenica-Žepče, u funkciji most na M-17 smjer Zenica-Žepče (u mjestu Želeća). U suprotnom smjeru (Žepče-Zenica) saobraćaj se i dalje odvija obilaznicom, kroz naselje Rakovica.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati).
M-18
Kladanj-Živinice, zbog radova na mostu u mjestu Gojsalići, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI

R-453 Srebrenica-Bratunac (u mjestu Potočari), zbog radova na deminiranju terena od 08 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.
R-459 Šibošnica-Lukavica-Čelić, zbog radova na deminiranju terena od 08 do 17 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

KANTON SARAJEVO

-Zbog radova na izgradnji “A” Transferzale, obustavljen je saobraćaj u dijelu ulice Braće Mulić (od raskrsnice sa ulicom Kurta Shorka do raskrsnice sa ulicom Hajrudina Šabanije).Za vrijeme obustave, saobraćaj je preusmjeren u alternative pravce.
– Zbog radova na deminiranju svakog radnog dana od 09 do 15:50 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja u ulici Vasilja Grđića.
– Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Envera Šehovića, Kotromanića i Braće Mulić.

MOSTAR

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

/Redakcija