U maju ove godine bit će tačno tri godine kako je Interpol raspisao crvenu potjernicu za bivšim komesarom policije Unsko-sanskog kantona Ramom Brkićem. On je, nakon što je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, u martu 2016. godine pobjegao iz BiH i od tada mu se gubi svaki trag, piše portal klix.ba.

Iz Ministarstva pravde BiH kazali su nam kako nemaju nikakvih novih informacija u vezi s ovim slučajem.

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru 2015. godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je 27. februara 2016. godine u jutarnjim satima prešao granični prijelaz s Republikom Hrvatskom Izačić.

Nakon toga se uputio ka Zagrebu odakle je avionom napustio Hrvatsku.

Brkiću su bile određene mjere zabrane, ali su istekle. Dokumenti mu nikada nisu ni bili oduzeti. Napretka u potrazi nema.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je u tom cilju stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je zajedno sa tim osobama na više lokacija u USK organizovao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.