Nevrijeme je jučer poslijepodne pogodilo općinu Velika Pisanica kod Bjelovara u Hrvatskoj. Olujni vjetar uništio je pojedine usjeve, ali najteže je prošla obitelj Merc u Novoj Pisanici kojoj je pijavica uništila farmu ovaca.

Pijavica je doslovno raznijela farmu porodice Merc te ubila šest ovaca. Od dviju staja i izmuzišta ostale su ruševine. Krov je odletio do komšija

– Odigralo se da smo za pola sata ja i sin trebali biti na mužnji, sreća da nismo bili jer vjerovatno ne bi dobro završili, kazao je Stevo Merc, Nova Pisanica za HRT.

– Kad sam došao, skoro me šlagiralo. Zatekao sam ovce ispod betona, sve je bilo srušeno, nešto je bilo mrtvih. Onda smo to dizali, spašavali što se da spasiti. Došli su kolege u pomoć i to je to, ispričao je Vedran Merc, Nova Pisanica.

Od ukupno 300 ovaca 200 ih je bilo pod ruševinama. Većina je spašena, ali tek će se vidjeti kakvo je njihovo stanje. Zbog katastrofe, jadne životinje sve do danas poslijepodne čekale su mužnju. U pomoć su priskočili prijatelji, koji su posudili muzlice.

– U šoku su ovce, to je inače mliječna ovca, podležna stresu, osjeti svaku promjenu temperature, a ovo da ne govorim. Bit će tu štete, ne mogu reći koliko i što bude, rekao je Stevo.

Uništen je dugogodišnji trud porodice Merc. 100 hiljada eura uložili su u farmu koja, nažalost, nije bila osigurana. Općina Velika Pisanica najavljuje pomoć, županija će proglasiti elementarnu nepogodu.

Žive isključio od uzgoja ovaca

– Donijet ćemo odluku o pomoći porodici Merc jer znamo tu vrijednu porodicu, da su mladi, djeca ostala raditi na porodičnom gospodarstvu, to je rijedak primjer, naglasio je Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica.

A žive isključio od uzgoja ovaca. Mnogi ljudi javljaju se da pomognu, raščišćavaju ruševine, rade što treba. A trebat će mnogo, i novca i rada, da se farma spasi.

Izvor: fokus.ba