Sedam nezavisnih načelnika i gradonačelnika danas su u zgradi sarajevske Općine Stari Grad razgovarali o međusobnoj saradnji i kako pomoći građanima, piše Patria.

Načelnik Starog Grada Ibrahima Hadžibajrić, koji je domaćin današnjeg sastanka, i načelnica Visokog Amra Babić novinarima su rekli da nije bilo konretno razgovora o formiranju nove stranke, ali da postoji mogućnost ukoliko se vremenom pokaže da je potrebno političko organizovanje nezavisnih načelnika.

-Za sada ostaje na ovim sastancima. Danas smo prvi put sastali se u Sarajevu, neki od nas nisu se međusobno poznavali. Iskoristili smo priliku da mi koji smo duže na ovim pozicijama pomognemo savjetima kolegama koji su novi. Sljedeći sastanak je zakazan u decembru i bit će u Krajini. Razmatrali smo sve što se tiče lokalne samouprave, međusobne saradnje, kako da poboljšamo rad općina i time učinimo građanima život još boljim i lakšim. Danas smo samo malo se dotakli i teme nove stranke, ništa konkretno. Svako od nas je rekao šta misli o toj ideji, a vrijeme pred nama će nam pokazati smjer, odnosno da li ćemo i donijeti takvu jednu odluku, kazao je Hadžibajrić za Patriju.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović je naglasio da su kada je riječ o nekoj novoj stranci sve opcije otvorene. Kazao da je ukoliko bude opstrukcija sa viših nivoa vlasti u BiH, postoji mogućnost udruživanja.

Sastanku su osim njih troje prisustvovali Sead Džafić (Kalesija), Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac), Zikrija Duraković (Bužim) i Muhamed Ramović (Goražde), dok je Hasan Ajkunić (Bugojno) stigao pred sami kraj.