Prošlo je više od sedam godina kako je nad Kombiteksom pokrenut stečaj. Zbog zastoja proizvodnje i dugovanja firme primijenjena je ova nepopularna mjera koja je uslovila otkaz preostalim radnicima, a zadatak stečajnog upravnika i Odbora povjerilaca bio je tražiti rješenja kako izmiriti obaveze te pokušati sačuvati zdrave dijelove Kombiteksa. Međutim, malo šta je u proteklim godinama urađeno, tako da je novoj upravi, koja je nedavno imenovana, predat ‘vruć krompir’. Za kratko vrijeme stvari su pokrenute s mrtve tačke iako predstoji još puno posla kako bi priča o sudbini Kombiteksa ipak na kraju bila pozitivna.

Godinama su objekti jednog od nosilaca razvoja Bihaća ali i tekstilne industrije u BIH bili zapušteni. Tek nedavno čišćenje kruga tvornice Bišćanima je vratilo sjećanje na izgled nekadašnjeg privrednog diva koji je u svoje najbolje vrijeme zapošljavao blizu 6000 radnika. Danas ih je tek osam, koji zajedno sa novom upravom pokušavaju uraditi posao koji se odavno trebalo završiti .

„Sada čistimo vani, a kasnije ćemo unutra. Sve je bilo zapušteno, nije se moglo ni kroz kapiju proći“, kaže Senad Pašić, koji je od 1980 godine radio u Predionici.

Novi stečajni upravnik Šefik Smlatić zatekao je loše stanje u Kombiteksu. Priorotet je bio zaštiti imovinu te prostor učiniti primamljivim za potencijalne kupce. Počele su tako i pripreme za sanaciju objekta Konfekcije, koja bi uskoro mogla postati tržnica. Novac za sanaciju osiguran je iz prihoda koje Kombiteks ostvaruje po osnovu iznajmljivanja prostora, ali i prodaje manjeg broja nekretnina.

„Na objektu konfekcije predstoji sanacija krova, potom odvodnje otpadnih voda. Objekat je prvi koji u planu tehničkog održavanja da dalje ne propada.To ćemo uraditi i na upravnoj zgradi“, kaže Smlatić.

Na prijedlog stečajnog upravnika Odbor povjerilaca danas se saglasio i da se pokrenu aktivnosti na uređenju nove saobraćajnice koja će Kombiteks spojiti sa gradskom zaobilaznicom

„Kada to realizoramo vrijednost imovine će biti veća, a time je i drugačija pregovaračka pozicija sa potencijalnim partnerima“, smatra stečajni upravnik.

Puno nade polaže se i u razgovore s potencijalnim investitorima iz italije. Oni bi ovih dana po treći put trebali posjetitit Kombiteks. Radi se o kompaniji koja se također bavi proizvodnjom tekstila. To budi nadu da će Bihać vratiiti staru slavu u oblasti tekstilne industrije.

/rtvusk