Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa saradnicima boravio je danas u radnoj posjeti posjeti Vladi Unsko-sanskog kantona.

Sastanku sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, održanom u Bihaću, prisustvovali su: dopredsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić i kantonalni ministri privrede te građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Nijaz Kadirić i Adnan Alagić te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Kako je kazao federalni premijer današnja posjeta je nastavak saradnje sa kantonalnim nivoom, koju su započeli u Sarajevu, kada je Vlada Federacije spremajući se da radi na budžetu za 2021. godinu pozvala svih 10 kantonalnih premijera, među kojima je bio i premijer USK, kako bi, u direktnom razgovoru, prikupili podatke kako predstavnici kantonalnh vlasti vide predstojeću godinu sa ekonomskog i socijalnog aspekta te šta očekuju od Vlade F BiH.

– Nakon tih sastanaka mi smo uradili prijedloge nacrta budžeta, koji još nije usvojen, i danas sam informisao šta može Unsko-sanski kanton očekivati od Vlade Federacije. Druga stvar o kojoj smo razgovarali su migranti. Iako Federacija nema nadležnosti za rješavanje migranstke krize nastavićemo podupirati Bihać i Unsko-sanski kanton, kao i pretprošle godine sa četiri miliona KM pomoći usmjerene na rješavanja problema uzrokovanih migrantskom krizom, ove godine su nam rekli da je potreban milion maraka za osiguranje struje i vode za lokaciju Lipa i mi smo to riješili. Kao što je riješeno u Sarajevu, dislociranjem kampova za prihvat migranata izvan gradskih centara tako treba da se uradi i ovdje, izjavio je premijer Novalić.

Težište razgovora bilo je na ekonomskim pitanjima odnosno projektima pomoći privrednim subjektima koje će se nastaviti i u narednoj godini te o razvoju putnih komunikacija na području Krajine i modela po kojem bi se u funkciju stavio aerodrom u Bihaću.
Učesnici sastanka bili su saglasni da je saradnja svih nivoa vlasti ključna da bi se realizirali značajni razvojni projekti.

– Mogu reći da smo danas konkretizirali sve projekte od značaja za Unsko-sanski kanton, da smo otvoreno razgovarali, dogovorili zajedničke aktivnosti koje slijede od planiranja budžeta, pomoći privredi kroz grantove, koje Vlada F BiH planira i u naredne dvije godine, infrastrukturnim projektima od gasovoda do putnih komunikacija, kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.