Kao što smo već obavještavali javnost, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH su prije petnaestak dana na službenom sastanku dogovorili kako će djelovati jedinstveno prema Vladi Federacije BiH, a sve u cilju kako bi se promijenila situacija u Unsko-sanskom kantonu, te su tako osnovali “Neformalni klub Krajišnika”.

Klub čine poslanici Bašagić Esad (SDA), Mulalić Kasim (SDA), Kamber Asim (SDA), Hadžić Azra (SBB), Jusić Sead (SBB), Havić Hajrudin (SDP), Mira Ljubijankić (SDP), Topčagić Mirsad (A-SDA), Kurić Ismet (A-SDA), Zulić Almir (DF) i Đogić Elma (Laburisti BiH).

Gledajući na zadnjih dvadeset godina, niti jedan kapitalniji prokat nije realiziran na Unsko-sanskom kantonu, pa su mišljenja mnogih bila kako ovakvo rješenje neće dugo zaživjeti.

Naime, “Neformalni klub Krajišnika” je krenuo sa dvije inicijative prema Vladi Federacije BiH i premijeru Fadilu Novaliću koje su poslali jučer 16.06.2015. godine, a inicijative su potpisali svi poslanici ovog neformalnog kluba.

U prvoj inicijativi su tražili asfaltiranje puteva i putnih prilaza u Nacionalnom parku “Una” i poslanici su zahtjevali da se u što kraćem periodu taj posao realizira, dok se u drugoj inicijativi zatražilo od premijera Novalića, ali i od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva prostornog uređenja što hitnije potpisivanje protokola o zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u realizaciji projekta “Unapređenje proizvodnje i zaštite kestena i autohtonih voćnih vrsta na području Bosanke krajine”, budući da je područje Sjeverozapadne Bosne, koje zahvata oba entiteta, bogato kestenom koji je izuzetno kvalitetan i važan dodatni, a nekad i osnovni izvor prihoda lokalnom stanovništvu.

Ono što je bitno, kada je u pitanju unapređenje proizvodnje i zaštita kestena, prvi razgovori na ovu temu su već obavljeni sa ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva oba entiteta, sa kojima je dogovoreno da se ide u potpisivanje Protokola o zajedničkoj saradnji na ovom projektu, dok za Nacionalni park “Una”, još nije ni projektna dokumentacija pripremljena, ali poslanici “Neformalnog kluba Krajišnika” su jedinstveni u stavu da se ovaj problem mora riješiti maksimalno do kraja ove godine, kako bi za sljedeću godinu bili asfaltirani putevi.

/uskinfo