Mnogo je problema u Nogometnom klubu “Jedinstvo” iz Bihaća, a novoimenovani Upravni odbor će pokušati riješiti nekoliko da bi klub ostao u Prvoj federalnoj ligi.

Težak period je ispred novog Upravnog odbora NK Jedinstvo. Novca ima malo, a većina igrača je napustila klub. Prema najavama, osnovni cilj u drugoj polusezoni je opstanak u Prvoj federalnoj ligi.

“Situacija nije dobra, to svi znamo. Jedinstvo ima samo 13 bodova. Igračkog kadra nema nikako”, kaže Admir Abdihodžić, predsjednik Upravnog odbora NK “Jedinstvo” Bihać.

Budžetom za 2022. godinu za nogometni klub Jedinstvo planirano je 160.000 maraka.

“Budžetom smo planirali 80.000 za redovno finansiranje, plus 80.000 za dugovanja koja Jedinstvo treba platiti dužnicima. SDA je dodatno išla s Nezavisnim klubom Una, koji je, nažalost, polovično glasao za budžet, s još 30.000 KM koje smo smatrali da su neophodni u ovom trenutku Jedinstvu”, navodi Edin Felić, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihać.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da svi nogometni klubovi u Bosni i Hercegovini imaju problema s finansiranjem.

“To je prilično skupa priča. Otkako sam gradonačelnik od 2016. Grad Bihać je dao 1.400.000 maraka za Jedinstvo. I prilično je porazna činjenica, da smo ta sredstva uložili u infrastrukturu, imali bismo dosta bolju infrastrukturu, imali bismo dosta bolje Jedinstvo. S druge strane, ne možete opet ulagati samo u djecu i omladinski pogon ukoliko nemate neki tim koji se negdje takmiči i to je vrzino kolo”, kaže Fazlić.

Planovi Upravnog odbora uključuju izmirenje dugova i reduciranje troškova plata.

“Definitivno izmirenje dugova koji su ostali iz prošle polusezone prema igračima, radnoj zajednici, stručnom štabu i nastavak takmičenja i opstanak u Prvoj ligi”, kaže Abdihodžić.

Minimalna finansijska sredstva do kraja ove polusezone su osigurana. Upitno je kako će NK Jedinstvo funkcionirati naredne sezone, klub koji je među prvima predstavljao Bosnu i Hercegovinu na evropskoj sceni.

federalna.ba