Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona podsjeća vozače na obavezu posjedovanja zimske opreme na svojim vozilima u periodu od 1. novembra tekuće godine do 1. aprila naredne godine. Ova mjera se primjenjuje na sva motorna vozila, osim motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Zimska oprema obuhvata:

a) Pneumatike za zimsku upotrebu (označene kao MS, M+S, M&S, Snow Winter itd.) na svim točkovima vozila; ili
b) Pneumatike za zimsku upotrebu (označene kao MS, M+S, M&S, Snow Winter itd.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije koji su pripremljeni za postavljanje na najmanje dva pogonska točka; ili
c) Pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima, uz minimalnu dubinu profila od 4 mm, uz lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije koji su pripremljeni za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

U svjetlu ove obaveze, vozači se pozivaju da pravilno pripreme svoja vozila na vrijeme kako bi sigurno sudjelovali u saobraćaju tokom zimske sezone.

Napominjemo da se novčane kazne primjenjuju za nepoštivanje ovih odredbi, a iznosi kazni su kako slijedi:

  • 40 KM za vozača (član 238. st. 1. tačka 38.)
  • 500 KM za preduzeća ili druga pravna lica (član 234. stav 1. tačka 22.)
  • 500 KM za fizička lica koja samostalno obavljaju djelatnost prevoza (član 234. stav 2. tačka 22.)

Osim novčanih sankcija, Uprava policije ima ovlasti primijeniti dodatne mjere, uključujući zabrane ili ograničenja saobraćaja na određenim putevima ili u vremenskim periodima kad su zimske gume obavezne radi osiguravanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Vozači se pozivaju da postupe u skladu s ovim odredbama kako bi osigurali svoju sigurnost i bezbrižno sudjelovali u saobraćaju tokom zimskih mjeseci.

(Biscani.net)